Waar kun je in beleggen?

Als je gaat beleggen, investeer je ergens in. Daarvoor ga je naar de beurs. Op de beurs is er een grote diversiteit aan mogelijkheden waarin je kunt beleggen. Vandaag neem ik je mee in meest populaire mogelijkheden om te beleggen.

Aandelen

Dit is waarschijnlijk de meest bekende belegging; een aandeel van een bedrijf. Als je een aandeel koopt investeer je je geld in een bedrijf. Dit betekent dat je voor een stukje eigenaar wordt van een bedrijf. Aandelen kun je kopen en verkopen op de beurs. Een aandeel kan jou geld opleveren als je het aandeel tegen een hogere prijs kunt verkopen dan waarvoor je het hebt gekocht. Dit noemen we een koersstijging. Je profiteert dan van de koersstijging. Daarnaast zijn er ook aandelen die dividend uitkeren. Dividend is een moeilijk wordt voor een winstuitkering aan de aandeelhouders. Dit bekent dus dat er per aandeel een bepaald bedrag op je rekening wordt bijgeschreven.

Obligaties

Je kunt ook beleggen in obligaties. Een obligatie is een lening aan iemand anders, bijvoorbeeld aan een overheid of bedrijf. Je bent dan dus geen eigenaar zoals bij een aandeel maar je verstrekt een lening. In ruil hiervoor ontvang je geen dividend maar rente. Obligaties zijn over het algemeen minder risicovol maar er zijn wel verschillen in de hoogtes van het risico. Zo is een obligatie van een bedrijf risicovoller dan een obligatie van een stabiele overheid. Maar ook een overheid kan failliet gaan.

Obligaties worden vaak door beleggers gekocht om spreiding, niet omdat ze verwachten er een hoger rendement mee te kunnen behalen. Daarnaast zijn obligaties ook interessant als je toch wat zenuwachtig wordt van die op- en neergaande aandelenkoersen. De koersen van obligaties bewegen namelijk meestal wat minder hard.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is als het ware een mandje vol verschillende beleggingen. Het is dus niet één aandeel. Een fondsmanager bepaald hoe het mandje eruit ziet en welke aandelen er in het mandje zitten. Daarnaast zie je vaak dat er met thema’s wordt gewerkt zoals bijvoorbeeld bepaalde sectoren of duurzaamheid. Als je op de beurs een beleggingsfonds koopt, dan betekent dat dat je geld in één keer is verdeeld over alle beleggingen die in dat mandje zitten. Een voordeel hiervan is dat je gelijk voor een spreiding in je beleggingen zorgt. Echter is er ook een nadeel. Het nadeel is da je behalve de transactiekosten (de kosten die je betaalt voor de aankoop of verkoop op de beurs) ook kosten betaalt voor het beleggingsfonds zelf. Dubbele kosten dus..

ETF’s

My all time favourite! ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF is een fonds dat wordt verhandeld op de beurs. Ook bij een ETF koop je als het ware een mandje vol met beleggingen. Echter is er geen fondsmanager bij een ETF. Het mandje van de ETF is een vooraf vastgestelde index. Een ETF probeert zo goed mogelijk de index te volgen. Het fijne is, dat doordat er geen fondsbeheerder is, de kosten van een ETF erg laag zijn. Iets wat ikzelf erg belangrijk vindt. Daarnaast kun je met een ETF heel gemakkelijk jouw geld over verschillende beleggingen verdelen. Je koopt maar één ETF en het is gelijk gespreid. Heerlijk! Althans, dat vind ik natuurlijk. Dus de voordelen van een ETF; beleggen tegen lage kosten en een goede spreiding!

Liefs,

Mandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *