30 tips om te besparen op je boodschappen

Een vraag die vaak aan mij gesteld word is: Hoe kan ik besparen op mijn boodschappen? De maandelijkse kosten van boodschappen kunnen namelijk al snel behoorlijk oplopen. Voor je het weet reken je zo meer dan honderd euro af bij de kassa. Maar was dat ook echt nodig? Ik weet zeker dat ook jij kunt besparen op jouw boodschappen. Hoe? Dit zijn de 30 beste tips om veel geld te besparen op je boodschappen.

1. Haal je boodschappen bij een supermarkt met de laagste prijsgarantie

Ga jij altijd naar de grote supermarktketens? Dan is het tijd om daar eens verandering in te brengen. Want eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij de A-merken; een grote en bekende Nederlandse supermarktketen is echt niet nodig. Ga bijvoorbeeld eens naar de Vomar Voordeelmarkt. Goede kwaliteit voor een fijne prijs. Een flinke besparing gegarandeerd!

2. Maak een boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje; is het echt zo simpel dat je daarmee kunt besparen? Mijn antwoord daarop is volmondig JA! Het werken met een boodschappenlijstje zorgt ervoor dat je bewust nadenkt over wat je nodig komt en dat je gericht boodschappen gaat doen. Hierdoor ben je veel minder vatbaar voor impulsaankopen. Voor mij is het maken van een boodschappenlijstje één van de beste tips om te besparen op je boodschappen.

3. Gebruik je vriezer

Heb je een vriezer? Gebruik die dan ook! Koop bijvoorbeeld vlees in grootverpakkingen en verdeel deze in kleinere porties zodat je deze kunt invriezen. Maar je kunt nog zoveel meer invriezen zoals kaas, brood, overgebleven restjes ven nog veel meer.

4. Spaar koopzegels

Ik ben gek op koopzegels want dit is dé manier om onbewust te sparen. Koopzegels is een spaaractie. Het zijn zegels die je koopt bij het boodschappen doen en later weer in kunt wisselen voor geld met een hoger rendement dan op je spaarrekening. Eigenlijk kan je koopzegels dus zien als een extra spaarpotje.

Lees ook eens: Koopzegels: super slim sparen met hoge rente en Koopzegels: bij welke supermarkt het meeste rendement?

5. Koop huismerkproducten

A-merk producten zijn echt niet altijd nodig. Het verschil tussen een A-merk of een huismerk is in smaak vaak maar heel klein terwijl we het in onze portemonnee heel snel merken. Dus laat je niet verleiden door al die A-merken en probeer een huismerken.

6. Ga één keer per week naar de supermarkt

Tijdens deze ene keer haal je de weekboodschappen. Eventueel kun je halverwege de week nog een keer naar de supermarkt gaan voor groente en fruit. Dit is echt de allerbeste tip om te besparen op je boodschappen. Dus doe je dit nog niet? Start hier dan vandaag mee!

7. Koop seizoensgroenten

Ik ben gek op seizoensgroenten maandelijks schrijf ik dan ook een blog over wat de seizoensgroenten van die maand zijn. Seizoensgroenten zijn groenten die in ons land groeien in die maand. Groenten van het seizoen zijn minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd van buiten Europa of per vliegtuig zijn vervoerd.

8. Plan je maaltijden

Ik heb een ontzettend handige en gratis maaltijdplanner. Door je maaltijden te plannen ben je minder beïnvloedbaar voor impuls aankopen. De maaltijdplanner download je hier!

9. Ga alleen boodschappen doen

Klinkt misschien wat minder gezellig; maar het is wel dé manier om te besparen op je boodschappen. Dus laat je kinderen thuis en maak er een uitje voor jezelf van 😉

10. Werk met een budget

Stel een budget op voor jouw boodschappen. Door met een budget te werken hou je meer grip op je uitgaven en ook dat zorgt voor minder impulsaankopen. Het werken met een budget is de sleutel tot succes om te besparen op je boodschappen.

Lees ook eens: In 4 stappen jouw budget opstellen

11. Haal online boodschappen

Door online boodschappen te doen ben je namelijk minder vatbaar voor impulsaankopen in de supermarkt. Supermarkten zijn er namelijk op uit om jou zoveel mogelijk impulsaankopen te laten doen. In de supermarkt schreeuwen dan ook vele producten naar je dat ze heel graag in jouw winkelwagen willen. Maar met online boodschappen doen is dat een stuk minder!

12. Houd grip op aanbiedingen

Krijg je bij een supermarkt een tweede product gratis? Dan is dat een top aanbieding. Maar wel alleen als het om producten gaat die je toch al nodig had of veel gebruikt. Extra kopen omdat het in de aanbieding is, maakt je boodschappen alleen maar duurder.

13. Shop met je bonus- of klantenkaart

Steeds meer supermarktketens beschikken over bonus- op klantenkaarten. Op deze manier leert een supermarktketen jou en jouw koopgedrag beter kennen en in ruil daarvoor krijg je korting, spaar je punten of krijg je zelfs soms een product gratis. Dus laat die bonus- of klantenkaart nooit meer thuis (gelukkig bestaan ze tegenwoordig ook in de app variant) en kom maar op met al dat voordeel!

14. Kook voor meerdere dagen

Ik ben zo’n iemand die totaal niet in porties kan koken. Ik kook daarom ook altijd in grotere getallen zodat ik daarna het kan invriezen of er die week nog een keer van kan eten.

15. Let op datums!

Vele supermarkten verkopen producten die op datum zijn of tegen de datum aanlopen met korting. Die producten zijn echt nog prima om te consumeren. Ik koop vaak vlees met een kortingssticker en vries dit dan in. Maar check ook gewoon jouw boodschappen eens op datum. Misschien is er wel een datum over het hoofd gezien en kun je weer wat extra korting krijgen.

16. De Too Good to Go app

Ken jij de Too Good to Go app all? Ik ben ontzettend fan van deze app!

Met Too Good to Go app zet jij je in tegen voedselverspilling. Dus laat goed eten op je bord belanden in plaats van in de vuilnisbak. In de Too Good to Go app vind je bijvoorbeeld supermarkten en bakkerijen. Via deze app kun je boxen bestellen waarin voedsel zit die tegen de datum aan zitten maar nog prima kunnen, brood van één dag uit of groente met een beschadiging. Voor een klein prijsje kun jij één van deze boxen bemachtigen.

De boxen zijn niet ongelimiteerd en het kan dus zijn dat ze uitverkocht zijn. Maar ik kan je verzekeren dat het echt en proberen waard is!

Lees ook eens: 3 handige bespaarapps

17. Ga niet voor gemak maar snij zelf

Voorgesneden groente; het ultieme gemaksproduct maar zo ontzettend zonde van je geld. Voorgesneden groenten zijn vele male duurder dan verse niet gesneden groente. Dus laat de voorgesneden groente voortaan lekker liggen (tenzij het een mega goede aanbieding is natuurlijk) en snijd lekker zelf! Ook deze tip hoort in mijn rijtje van de allerbeste tips om te besparen om je boodschappen omdat wij van die gemaksdieren zijn. En gemak kost nu eenmaal geld.

18. Eet minder vlees

Is iedere dag vlees nodig? Nee; echt niet. Vlees is hartstikke duur en je kan door één keer in de week minder vlees te eten al een leuke besparing op je boodschappen doen. Daarnaast is het ook goed voor het milieu om wat minder vlees te eten.

19. Gooi minder weg

Verspillen; daar zijn wij in Nederland erg goed in. Wist jij dat we in Nederland jaarlijks gemiddeld 34 kilo eten per persoon weggooien? En daarnaast gieten we ook nog eens 45 liter drinken door de gootsteen. Wat een cijfers hè! Zonde voor het milieu en voor je portemonnee! Dus wees je bewust van wat je koopt en zorg ervoor dat je minder weg gaat gooien.

Lees ook eens: Marie Kondo jouw koelkast

20. Verwijder je nee-nee sticker

Vele huishoudens hebben een nee-nee sticker. Zonde! Door de nee-nee sticker mis je alle aanbiedingen en juist die aanbiedingen zijn een geweldige eerste stap om te besparen op jouw boodschappen. Natuurlijk zijn aanbiedingen ook lokkertjes, maar ze kunnen jou echt een leuke besparing opleveren. Dus hup snel die nee-nee sticker van je brievenbus verwijderen!

21. Restjesdag

Eén keer per week hebben wij restjesdag. Op deze dag koken wij met alle restjes die nog over zijn. Hierdoor gooien we minder weg en halen we ook minder boodschappen. De restjesdag zorgen altijd voor veel creativiteit. De ene keer pakt het iets beter uit dan de andere keer maar ik kan je zeggen dat ik altijd veel plezier beleef aan het koken met de restjes!

22. Maak gebruik van cash-back apps

Met Scoupy kun je gemakkelijk sparen en besparen. Via de gratis app komen wekelijks nieuwe cashback- en spaaracties online waar je snel en gemakkelijk aan mee kunt doen. Koop het product, upload een foto van je kassabon en krijg binnen 48 uur het geld teruggestort op jouw rekening. Klinkt goed toch?

23. Combineer ingrediënten

Zijn de tomaten deze week in de aanbieding? Sla deze dan zeker in en kook er verschillende dagen mee. Zo kun je er verse pastasaus van maken, ze verwerken in een salade en nog een gevulde wrap mee maken. Dus combineer ingrediënten!

24. Check je voorraadkast

Check voordat je boodschappen doet altijd even je voorraadkast voordat er weer een blikje tomatenpuree in de kast verdwijnt.. (en ja, daar maak ik mij ook nog geregeld aan schuldig). We willen graag vaak een lekkere volle voorraadkast hebben, maar die voorraadkast moet toch ook echt een keertje leeg. Dus even checken voordat je op pad gaat!

25. Koken zonder pakjes en zakjes

Gemakt; daar houden we allemaal van maar dat maakt het boodschappen doen ook veel duurder. Pakjes en zakjes kosten vaak veel meer dan dat je de kruiden zelf gaat mengen en iets heerlijks op tafel zet. Dus tijd op de pakjes en zakjes uit je leven te verwijderen en lekker zelf te gaan koken!

26. Buk ook eens naar de onderste plak

Wat? Ja, buk eens naar de onderste planken in de supermarkt. Daar staan producten die veelal goedkoper zijn. De duurdere producten staan vaak op ooghoogte. En ook hier gaat het weer om gemak. Mensen pakken namelijk sneller iets op ooghoogte dan dat ze moeten bukken. Dus ga bij je volgende bezoek aan de supermarkt ook echt even alle onderste planken langs.

27. Plan vooruit

Is er de komende maand iemand jarig? Of ga je een barbecue organiseren? Dan weet je dit vaak al lang van tevoren en kun je daar op inspelen. Maak hiervoor een extra budget aan en houd alle aanbiedingen goed in de gaten. Goede aanbieding gevonden? Sla deze dan in en bewaar de producten apart. Zo ben je bewust bezig met je uitgaven en kom je last minute niet voor verrassingen te staan.

28. Doe geen boodschappen op een lege maag

Boodschappen doen op een lege maag is voor mij géén goed idee. Als ik met honger/trek de supermarkt inloop; dan heb ik voordat ik het weet mijn hele winkelwagen volgeladen met snaaiwerk. Dus boodschappen doen vlak voor etenstijd? Nee, echt geen goed idee!

29. Check je bon!

Eén van mijn favoriete tips om te besparen om je boodschappen; omdat het gewoon zo simpel is. Heb je de korting waar je recht op had wel gekregen? Hoe vaak ik wel niet terug moet naar de servicedesk om geld terug te vragen… En ook hierbij geldt iedere euro is er één. Dus schroom niet en loop naar die servicedesk om daar waar jij recht op had ook echt te krijgen!

30. Stuur jouw bon in en ontvang er geld voor

Ja, dat bestaat dus echt! Zo kun je jouw kassabon van verschillende supermarkten insturen via Storewards.

Masterclass ‘Besparen op je boodschappen’

Ik heb net de 30 allerbeste tips om te besparen om jouw boodschappen met je gedeeld. Een mooie start om te besparen op je boodschappen maar met de masterclass ‘Besparen op je boodschappen’ kan ik je 100% garanderen dat ook jij kunt gaan besparen!

In deze masterclass neem ik je mee in hoe jij kunt gaan besparen op jouw boodschappen aan de hand van het vijf stappen bespaarplan. Dit is dé methode die ik zelf ook gebruik om iedere maand binnen mijn boodschappenbudget te blijven. Ik geef jou alle handvatten om aan de slag te gaan met jouw boodschappenbudget en zal je laten zien dat ook jij gegarandeerd kunt besparen op je boodschappen!

De investering is normaal 47 euro, maar ik bied jou nu een exclusieve korting van 20 euro aan! 

Waarom? Omdat iedereen hier iets aan heeft, ik zeker weet dat ook jij met deze masterclass succesvol kunt besparen op je boodschappen en zo maak je nog beter kennis met mij.

Dus doe jij mee voor slechts 27 euro? Gebruik de code ‘Boodschappen‘ voor de 20 euro korting.

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

30 beste tips voor goedkope boodschappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *