Energie besparen in de herfst

Het is herfst, en dus worden de dagen weer korter, kouder en natter. Erg verleidelijk om de verwarming lekker hoog op te stoken. Tótdat je de jaarrekening van je energieleverancier krijgt. Daarnaast zijn de gasprijzen ontzettend gestegen waardoor we veel meer geld betalen voor gas dan de voorgaande jaren. Daarom extra belangrijk om op je energieverbruik te besparen maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kou hoeft te lijden. Tijd voor energie besparen in de herfst!

1. Check de cv-ketel

Hoor je water stromen in de radiatoren? Grote kans dat het tijd is om je cv-ketel bij te vullen. Je verwarming werkt het best als je de ketel bijvult tot 1,5 tot 2 bar.

Zet je cv-ketel op de ecostand, in plaats van de comfortstand. Het duurt dan iets langer voordat je warm water hebt, maar omdat je ketel minder hard hoeft te werken, bespaar je op gasverbruik!

2. Zet je cv-ketel op 60 graden

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas dus zet je cv-ketel op 60 graden!

3. Ontlucht je radiatoren

Heb je de cv-ketel net bijgevuld, of wordt een radiator niet meer warm genoeg? Ontlucht je radiatoren dan. Ikzelf kwam er vorig jaar achter dat ik dit moest doen en wat een verschil! De radiotoren worden weer warm genoeg waardoor ik de thermostaat niet hoger hoef te zetten.

4. Tochtstrips

Ikzelf kan ontzettend slecht tegen tocht. Ik wil het graag lekker warm hebben en als ik dan zo’n koude stroom over mijn lichaam voel heb ik het gelijk koud. Tocht zorgt ervoor dat je het koud hebt in huis. Vooral in oudere huizen komt er vaak koude lucht binnen door kieren langs deuren, ramen en de brievenbus. Dus mijn tip; breng een tochtstrip aan en houd die warmte lekker binnen!

5. Laat de zon naar binnen

De zon is een gratis verwarming. Ik hou ontzettend van de zon en probeer ieder zonnestraaltje mijn huis naar binnen te laten. De warmte van de zon maakt je huis heerlijk warm. Laat overdag daarom zoveel mogelijk zonlicht binnen door je gordijnen open te doen.

6. Deuren dicht

Ja, dit klinkt natuurlijk heel makkelijk maar wordt lang niet door iedereen gedaan. We gebruiken meestal niet alle kamers in huis dus is het ook niet nodig om alle kamers te verwarmen. Door de deuren dicht te houden zorg je ervoor dat de kamers die wel worden gebruikt warm blijven.

7. Gebruik een tijdschakelklok

Omdat de lampen meer gaan branden is het handig om een tijdschakelklok aan te schaffen. Hiermee kun je precies instellen wanneer een lamp aan of uit moet gaan. Zo voorkom je dat je een lamp per ongeluk de hele nacht laat branden.

Start vandaag nog met energie besparen in de herfst.

Naast het besparen in de herfst, is de herfst ook een ideale periode om er samen op uit te gaan. Er zijn vele leuke en betaalbare activiteiten die je kunt ondernemen tijdens de herfstvakantie.

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *