Marie Kondo jouw koelkast!

Marie Kondo; de goeroe der goeroe’s op opruim/organize gebied en ook met je financiën kan je zeker wat met de tactieken van Marie Kondo. Ik ben mij de afgelopen weken steeds meer aan het verdiepen in het organizen en heb ik het al concreet kunnen toepassen in mijn koelkast ofwel Marie Kondo jouw koelkast! Hoe? In deze blog geef ik je 4 tips om jouw koelkast in te richten als een echte Marie Kondo expert!

1. Stel de juiste temperatuur in

Eén van de belangrijkste dingen om mee te starten is het juist instellen van de temperatuur van je koelkast. Ik kwam er namelijk achter dat mijn koelkast te koud stond en dat vinden lang niet alle producten even fijn. De ideale temperatuur is 4 graden. Maar wist je dat er in jouw koelkast ook nog eens temperatuurverschillen zijn? Plaats producten die nog net wat kouder bewaard mogen worden dan ook altijd op de koudste plekken in je koelkast, namelijk de onder- en achterkant. Check dus even de verpakking voor je een product opruimt, hierop staat bijna altijd op welke temperatuur het ’t beste bewaard kan worden. Vervolgens hou je daar natuurlijk rekening mee met je indeling. 

2. Opgeruimd staat lekker

Begin met een leeg canvas ofwel haal je koelkast helemaal leeg en sop hem even goed uit. Er is niets fijner dan met een leeg canvas (lege koelkast) te beginnen. En check gelijk ook even alle datums!

3. Let’s box!

Dit is de meest leuke stap! Marie Kondo staat bekend om haar opbergboxen en dat kun je ook prima toepassen in je koelkast. Door te werken met boxen kun je optimaal gebruik maken van de ruimte in je koelkast. Ik heb zelf gekozen voor doorzichtige boxen zodat je ook goed ziet wat er in de box zit. En om het helemaal af te maken kun je de bozen natuurlijk ook labelen. Het is misschien even een klusje om alles op te bergen in boxen maar ik kan je garanderen dat het daarna iedere keer een feestje is als jij je koelkast opent!

4. Kijk goed naar wat er in de koelkast hoort

Wij zijn gewend om heel veel in onze koelkast te bewaren terwijl dat echt niet altijd hoeft. Een komkommer vindt het bijvoorbeeld veen fijner om buiten de koelkast bewaart te worden. Maar ook in je koelkast kun je op zoek gaan naar de beste plek:

  • Rauwe producten (vlees/vis): onderin je koelkast. Hier zit vaak je groentelade maar die kun je dus het beste gebruiken voor rauwe producten.
  • Groente/fruit: het midden van je koelkast. Niet te warm en niet te koud. Maar er zijn ook groenten en fruit die graag buiten de koelkast bewaard willen worden. Kijk daar dus goed naar en gooi niet alles de koelkast in!
  • Zuivel producten (melk, kwark etc.): achterin je koelkast. Dat is een hele koele plek en dat vinden deze producten erg fijn.

En wat doen je dan in de deur? De minder bederfelijke producten zoals frisdrank en sauzen.

Met deze tips kun jij ervoor zorgen dat jij jouw koelkast inricht als een Marie Kondo expert. Door met deze tips aan de slag te gaan zal er minder eten bederven en verspil je daardoor ook minder. Een win- win situatie!

Meer bespaartips? Lees onze ander blogs!

Met deze 4 tips Marie Kondo jij jouw koelkast!

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

4 tips voor een Marie Kondo koelkast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *