Financieel vreemdgaan

Financieel vreemdgaan is niets anders dan het geheim houden van jouw jouw aanwinsten voor je partner. Je gaat op een manier met geld om waarvan je weet dat je partner die zou afkeuren en daarom ben je er niet open of eerlijk over.

Waarschijnlijk kennen we allemaal wel een situatie waarin je iets super leuks hebt gekocht maar al rijdend in de auto naar huis bedenk je of dit eigenlijk wel echt nodig was en wat je partner hiervan gaat zeggen. Ikzelf beken hier ook schuldig aan te zijn. Vroeger kon ik echt impulsief iets kopen om vervolgens te denken wat moet ik hier mee… Tegenwoordig is dat niet meer zo maar ik kan mij het gevoel van ‘Hoe ga ik dit nu aan mijn partner vertellen?’ nog goed herinneren.

Financiële ontrouw. Meer mensen maken zich hier schuldig aan dat dat je zou denken. Wat geef nou eerlijk toe. Hoe makkelijk is het om even een bonnetje te laten verdwijnen? Of snel overal alle prijskaartjes van af te halen? Ja, dat is makkelijk, maar ik wil je ook voor de gevaren waarschuwen.

Praten over geld wordt vaak nog gezien als taboe. Financiële ontrouw is een direct gevolg van het niet praten over geld. Door niet open naar elkaar te zijn hoe je financiën eruit zien kan het zomaar zijn dat ook jij financiële ontrouw pleegt.

In 2019 hield de Amerikaanse wetenschapster Garbinsky een onderzoek naar leugens over inkomsten en uitgaven in relatie tot echtelijke ruzies en breuken. Door dit onderzoek zette zij de term ‘financiele ontrouw’ op de kaart. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat zo’n 40% van de getrouwde of samenwonenden Amerikanen zich schuldig aan ‘financiële ontrouw’ zouden hebben gemaakt.

Veertig procent: ik vind het een groot aantal. En dat voor een relatief onbekend onderwerp want zeg nou eerlijk hoe vaak hoor jij iets over financiële ontrouw?

Financiële ontrouw het is dus veel meer aanwezig dan dat je zou denken. Daarom ook de vraag: maak jij je hieraan schuldig? Schrik niet als je hier ja op moet antwoorden want je bent absoluut niet de enige. Wees eerlijk en kritisch naar jezelf. Heb je ja geantwoord? Dan is het tijd om hier iets aan te gaan doen. De eerste stap is om een avond in te plannen met je partner en eens goed over geld te gaan praten. Laat geld namelijk geen taboe onderwerp zijn in je relatie. Ga na hoe jouw partner kijkt naar geld, welke dromen hij nog graag wil behalen etc. Praat, praat en praat nog meer. En wees eerlijk. Vertel dat je weleens aankopen achter hebt gehouden en dat je dit nu niet meer wilt. Door samen over geld te praten raken jullie bekend met elkaars visie over geld en wordt het geen taboe meer. En laat het niet bij één keer praten zitten. Plan om de zoveel tijd een vast moment in om samen eens de financiën door te nemen en elkaar bij te praten over jouw en jullie money goals!

Liefs,

Mandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *