Help, ik heb een schuld!

Schulden, helaas blijkt uit onderzoek dat steeds meer mensen in de financiële problemen komen doordat ze het overzicht in hun eigen geldzaken kwijt zijn. De redenen waarom mensen schulden hebben, verschilt per persoon. De één heeft bijvoorbeeld zijn baan verloren terwijl de ander eigenlijk op iets te grote voet leeft in vergelijking met zijn inkomen.

Het is dan ook helemaal niet vreemd dat jij wellicht een schuld hebt. En je hoeft je daar absoluut niet voor te schamen. Echter het belangrijkste is dat je iets aan die schuld gaat doen. Indien je de schuld laat voor wat het is, dan blijft het als een zwaard boven je hoofd hangen. Daarnaast kan het bedrag steeds meer oplopen en kan het zomaar zo zijn dat er een deurwaarder op je stoep staat.

Graag wil ik jou inzicht geven in de typen schulden die er zijn:

  • Overlevingsschulden

Dit zijn schulden die worden gemaakt om een tekort op het huishoudbudget te financieren. Indien je overlevingsschulden hebt, dan heb je over het algemeen een laag inkomen en kunnen de vaste lasten niet betaald worden waardoor de tekorten iedere maand opstapelen.

  • Aanpassingsschulden

Dit type schuld ontstaat vaak naar aanleiding van een inkomensachteruitgang. Denk hierbij aan een ontslag, ziekte, scheiding etc. De balans in de financiën is helemaal verstoord geraakt. De mensen met dit type schuld zijn gewend aan een bepaald inkomen en dat verandert ineens. Hierdoor moeten zij hun bestedingspatroon aanpassen. Vaak gebeurt dit niet waardoor langzamerhand de schulden zich opstapelen.

  • Overbestedingsschulden

Eigenlijk is hier sprake van gewoon domweg teveel geld uitgeven. Dat klinkt misschien niet leuk maar eigenlijk is het wel zo simpel. Deze schulden ontstaan vaak door een verkeerde/te luxe levensstijl. Hierdoor wordt er bijvoorbeeld veel op afbetaling gekocht zonder rekening mee te houden wat dat eigenlijk voor gevolgen heeft.

  • Compensatieschulden

Bij deze soort schuld laten de mensen zich vaak door emotie leiden. Door bijvoorbeeld onvrede of door een bepaald gevoel probeert diegene zijn schulden goed te praten. Op deze manier probeert diegene zijn gevoel eigenlijk weg te kopen. Er wordt dus gecompenseerd door te gaan kopen.

Heb jij een schuld en vind je het lastig hoe je daar mee om moet gaan? Kijk dan eens goed naar de vier typen schulden. Kan je de schuld ergens onder kwijt? Zo ja, wat vind je daarvan? Vaak geeft het iemand veel inzicht door de schuld te groeperen als een bepaald type en er vanuit daar mee aan de slag te gaan.

Mijn tip is, start altijd met afbetalen ook al kunnen dit misschien maar kleine bedragen per maand zijn, ieder klein beetje is iets! Dus steek niet je kop in het zand, maar ga er actief mee aan de slag!

Ps. Wil jij meer inzicht krijgen in jouw inkomsten, uitgaven en schulden? Check dan snel hét Finanshe financieel maand- en jaaroverzicht in de shop!

Liefs,

Mandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *