In 4 stappen jouw budget opstellen

Budgetteren; de manier om grip te krijgen op je financiën. Maar waar start je nu precies met budgetteren? In deze blog staan de 4 stappen voor het opstellen van een realistisch budget.

1. Maak uitgavenpotjes

Bepaal voor welke uitgaven jij verschillende potjes wilt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan auto, boodschappen, vaste lasten etc.

2. Kijk 3 maanden terug

Kijk naar de uitgaven, per potje, van de afgelopen 3 maanden. Noteer echt alle uitgaven en smokkel niet. Door terug te kijken naar de afgelopen 3 maanden kun je goed zien of jij regelmatige uitgaven hebt of dat het erg schommelt. De tweede stap geeft jou veel inzicht in jouw uitgaven want misschien ook wel een beetje confronterend zal zijn maar het is een stap die je echt moet nemen om een juist en realistisch budget voor jezelf op te stellen.

3. Bepaal het gemiddelde

Bij stap 2 heb je overzicht gecreëerd in jouw uitgaven. Tijd om nu het gemiddelde te berekenen. Dus bereken per potje het gemiddelde van de afgelopen 3 maanden.

4. Geef jezelf een realistisch budget

De belangrijkste stap van het hele budgetteren proces, maar wees realistisch! Maak het leuk om met een budget te werken en dat kan alleen als je realistisch bent. Je kunt niet van de één om de ander dag honderden euro’s besparen op een uitgavenpotje, maar dit is een geleidelijk proces. Wees dus niet te streng voor jezelf en houd het leuk. Maak bijvoorbeeld een kleine afbouw in je budget. Start bijvoorbeeld met een budget van 300 euro en bouw per maand bijvoorbeeld met 20 euro af totdat je op je streefbudgetbedrag.

Met deze 4 stappen kun jij nu aan de slag om jouw budgetten te bepalen en te gaan starten met budgetteren. Maar naast het opstellen van budgetten komt er natuurlijk nog meer bij kijken. In de online cursus Time to Budget Academy leer jij op een leuke en laagdrempelige manier meer grip te krijgen op jouw financiën.

In 4 stappen jouw budget opstellen en starten met budgetteren.

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

In 4 stappen jouw budget opstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *