Leren budgetteren

Budgetteren, als je het mij zegt is dat absoluut de toekomst! Maar budgetteer jij al?

Budgetteren is absoluut niet iets saais. Door middel van budgetteren houd jij grip op jouw geldstromen en kan jij gericht aan de slag met jouw financiële doelen. Maar budgetteren moet je leren.

Toen ik zelf net begon met meer grip te krijgen op mijn financiën ben ik begonnen met de 50-30-20 regel. De 50-30-20-regel is een vorm van budgetteren. Het is het meest simpele model om mee te starten. Dus als je een start wilt maken met het creëren van financiële rust, dan kun jij je eerste stappen zetten met dit model!

Het principe van de 50-30-20-regel is ontzettend simpel. Je verdeelt je netto inkomen over drie categorieën aan de hand van de volgende percentages:

50 procent van je netto inkomen zijn voor je vaste lasten
30 procent van je netto inkomen zijn voor je persoonlijke behoeften (uit eten, nieuwe kleren, nachtje weg etc.)
20 procent van je netto inkomen zijn voor het terugbetalen van schulden en voor sparen en beleggen

Klinkt simpel toch? Wil je meer lezen over de 50-30-20 regel? Lees dan snel deze blog.

Daarna ben ik aan de slag gegaan met de pay yourself first methode. Het principe van de pay yourself first methode is eigenlijk heel simpel: betaal jezelf eerst. Dit betekent dat je de volgorde van je uitgaven gaat veranderen. Waar ik eerst mijn geld op deze volgorde uitgaf: vaste laten, rekeningen, leuke dingen/uitjes, sparen wordt dat door de pay yourself first methode omgedraaid. Dat betekent dat sparen naar voren schuift. Dus het wordt sparen, vaste lasten, rekeningen en leuke dingen/uitjes.

Door de pay yourself first methode, wordt sparen als het ware (ongemerkt) een vaste uitgave per maand. Dit betekent dat je er dus al rekening mee houdt in je budget voor de rest van de maand.

Ook aan de slag gaan met de pay yourself first methode? Lees dan snel deze blog!

Met deze twee methodieken kun jij je eerste stappen maken om te leren budgetteren. Dus waar wacht je nog op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *