De rente op jouw studieschuld wordt 5x zo hoog!

De afgelopen week werd bekend dat de rente op studieschuld vijf keer zo hoog wordt. Een niet normale stijging! De rente gaat van 0,46% naar 2,56% rente per jaar in 2024. Tijd om in deze blog jou meer informatie te geven over de verhoogde rentes en wat je kunt doen.

Studieschuld en rente

In 2023 kwam er na jaren van 0% rente op je studieschuld verandering. De rente werd verhoogd naar 0,46%. Dit gold voor hbo- en wo-leenstelselstudenten. Ook voor mbo-studenten kwam er een verhoging; zij betaalden 1,78% rente. Maar vanaf 2024 komt hier dus helaas weer verandering in. En dat komt als een verrassing. Velen zijn hun studie begonnen met het idee dat de 0% vaststond, maar het tegendeel blijkt waar. Vanaf 2024 betalen studenten die onder de SF15 terugbetalingsregeling vallen 2,95% rente en studenten die onder de SF35 terugbetalingsregeling vallen betalen 2,65% rente. Een schrikbarende verhoging in financieel lastige tijden!

Hoe weet je welke rente er voor jouw studieschuld geldt?

En deze vraag begrijp ik zo goed. De schok is groot onder de studenten want in deze financieel lastige tijd nu ook nog meer rente over je studieschuld betalen? Het voelt voor velen verkeerd. Maar zoek eerst even goed uit wat dit voor jou betekent. Als je inlogt op DUO kun je onder het kopje ‘Mijn schulden’ zien onder welke terugbetalingsregeling je valt. Ook kun je daar zien welke studieschulden er zijn en hoeveel rente er op iedere studieschuld zit. Ook kun je hier zien hoe lang de rente op je studieschuld nog vaststaat. Wees je bewust dat dit echt voor iedereen anders is. Maar mocht je nu nog studeren, dan kan je er voor het algemeen vanuit gaan dat de rente van 2,56% volgend jaar op jou van toepassing is. En dat is natuurlijk geen fijn nieuws. Kijk dan ook zeker naar een goed plan voor jou om jouw studieschuld af te kunnen betalen.

En wat kan je nu doen?

De verhoging voelt heel oneerlijk; en dat begrijp ik heel goed. Maar op dit moment kun je helaas er vrij weinig aan doen. Wat ik je wel wil adviseren is om goed in de gaten te houden of er bijvoorbeeld handtekeningen worden verzameld, er gesprekken in de Tweede Kamer over zijn etc. Ik verwacht dat nog zeker acties zullen ontstaan omdat dit een heel groot onderwerp is waar op dit moment veel over te doen is. Hou het nieuws dus in de gaten!

Misschien zijn deze blogs ook interessant voor jou?

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

De rente op jouw studieschuld wordt 5x zo hoog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *