Beleggen in indexfondsen

Een paar jaar geleden had ik nooit verwacht dat ik mijzelf ooit zou gaan verdiepen in beleggen. Het afgelopen jaar is dit helemaal veranderd en heb ik mij helemaal verdiept in beleggen. Ik ben een online cursus gaan volgen en heb heel veel boeken gelezen. En hoe meer informatie ik opdeed, hoe leuker het werd! Vandaag daarom een blog over beleggen in indexfondsen.

Wat zijn indexfondsen?

Ik hoorde je net al denken; wat zijn nou weer indexfondsen? Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex. Dit is eenvoudig waardoor het minder risicovol is dan actief beleggen (daarover vertel ik je straks meer).

Een indexfonds volgt een bepaalde beurs, bijvoorbeeld de AEX (Amsterdam Exchange index). De AEX is een index die de prestaties volgt van de 25 grootste bedrijven die aan de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Presteren die bedrijven beter dan verwacht, dan gaat de AEX omhoog. Zo’n index wordt vaak gebruikt om iets te zeggen over de aandelenmarkt. Als de AEX omhooggaat, dan kunnen we zeggen dat het goed gaat met de Nederlandse aandelenmarkt. En net als de AEX zijn er wereldwijd vele indices met allemaal hun eigen samenstelling.

Zo’n index bestaat alleen om iets te zeggen over een bepaalde aandelenmarkt. Dit noemen we ook wel de koers. Je kunt niet direct in zo’n index beleggen, maar wel in een fonds dat die index volgt. Zo’n fonds dat een index volgt heet een indexfonds. Door te beleggen in een indexfonds, volg je als het ware de markt. Je gaat zelf niet actief aan de slag om in specifieke aandelen te beleggen, maar belegt gemakkelijk in de hele markt tegelijkertijd. Dit noemen we passief beleggen.

Indexbeleggen is een lange termijn beleggingsstrategie.

Actief op passief indexbeleggen?

Als je wilt gaan beleggen is het belangrijk om goed te overwegen of je in een actief- of passieffonds wilt gaan beleggen.

Bij actieve fondsen probeert de fondsmanager beter te presenteren dan de markt. Jouw fondsmanager wil het dus bijvoorbeeld de AEX verslaan. Hij gaat als het ware een wedstrijd aan met de AEX index. Een belangrijk nadeel van actief beheerde fondsen zijn de kosten die bij jou in rekening worden gebracht. Er is namelijk altijd wel iemand met jouw portefeuille bezig en dat kost geld. De beheervergoeding van fondsbeheerders bedraagt doorgaans zo’n 1 tot 2 procent per jaar. Dat heeft een flinke impact op je vermogen. Uit onderzoek blijkt verder dat maar heel weinig fondsmanagers structureel in staat zijn de markt te verslaan. Zeker na aftrek van kosten. Dus overweeg goed of het beleggen in actieve fondsen bij jou past.

Passieve fondsen proberen juist niet de markt te verslaan, maar proberen deze juist zo exact mogelijk te kopiëren. Een ETF (Exchange Traded Fund) is zo’n passief fonds. Passieve fondsen zorgen ervoor dat je tegen lage kosten kan beleggen zonder het risico te lopen ver achter te blijven op het marktgemiddelde. Je gaat dus niet de markt verslaan zoals bij een actief fonds, maar doet er alles aan om de markt te volgen. Je raakt niet in paniek van alle schommelingen op de markt, maar wacht rustig af tot jouw beleggingen in hun waarden groeien.

Bij Brand New Day kan jij vandaag al starten met passief beleggen. Lekker makkelijk en geen omkijken naar! Het passief indexbeleggen bij Brand New Day is een lange termijnbeleggingsstrategie op wetenschappelijke basis. Met een lange horizon (je belegt voor de lange termijn), brede spreiding en lage kosten volg je passief de markt. Je probeert de markt dus niet te verslaan. Deze beleggingsstrategie staat bekend om een constant gemiddeld rendement. Eigenlijk heel saai, maar ontzettend effectief.

Ikzelf ben ook een echte passieve belegger en beleg graag in bepaalde ETF’s. Ik wil mij namelijk niet teveel zorgen hoeven maken en wil graag de markt blijven volgen. Ideaal dat passief beleggen!

Beleggingshorizon

Indexbeleggen is dus een lange termijn beleggingsstrategie. Het gaat er dus om dat je het geld niet nu of op korte termijn nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de financiering van een studie voor je kind, een leuke spaarpot om eerder te stoppen met werken of voor die mooie wereldreis die je zo graag wilt maken. Je horizon is bij indexbeleggen je allerbeste vriend, want door het rente-op-rente effect krijgt je vermogen tijd om lekker door te groeien.

Voordeel passief beleggen

Passief beleggen kent verschillende voordelen:

  • Lage kosten

Allereerst zijn er de lage kosten. Doordat je zelf niet allerlei aankopen doet en dus geen hoge en veel transactiekosten  hebt, spaar je flink op de kosten.

  • Spreiding

Daarnaast zorg je gelijk voor een goede spreiding. Door te beleggen in een indexfonds beleg je meteen in vele aandelen en obligaties tegelijkertijd zonder dat je er erger in hebt.

  • Gemak

Het beleggen in indexfondsen gaat zorgen voor veel gemak. Je hoeft namelijk niet te bepalen in welke aandelen je belegt, maar belegt gelijk in de gehele markt. Dus geen zware afwegingen maken en grote twijfels, maar gemak en plezier!

Wil je meer blogs lezen over beleggen? Check dan snel onze andere beleggen blogs!

De links naar Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: Finanshe is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen breng risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *