Beleggen opnemen in je maandelijkse budget

Budgetteren; als budgetcoach ben ik daar natuurlijk helemaal fan van. En niet alleen als budgetcoaching hoor; al jaren ben ik fan want voor mij is het werken met budgetten de sleutel tot succes!

Budgetteren

Budgetteren is absoluut niet iets saais. Budgetteren is doelmatig spenderen om uiteindelijk meer geld over te houden. Door middel van budgetteren houd jij grip op jouw geldstromen en kan jij gericht aan de slag met jouw financiële doelen. Een veelvoorkomend financieel doel waar we het vandaag over hebben is beleggen. En ook dat kun je heel goed opnemen in je budget!

De 50-30-20 regel

De 50-30-20-regel is een hele simpele vorm van budgetteren. Het is het meest simpele model om mee te starten. Dit model is dus ideaal om jouw eerste stappen hiermee te zetten. Met deze regel verdeel je je netto inkomen over drie categorieën aan de hand van de volgende percentages:

  • 50 procent van je netto inkomen zijn voor je vaste lasten
  • 30 procent van je netto inkomen zijn voor je persoonlijke behoeften (uit eten, nieuwe kleren, nachtje weg etc.)
  • 20 procent van je netto inkomen zijn voor het terugbetalen van schulden en voor sparen en beleggen

De 20 procent

De 20 procent kun je dus gebruiken voor het terugbetalen van eventuele schulden, sparen en beleggen. En beleggen kan misschien ook iets voor jou zijn. Heb jij geen schulden en een fijne spaarpot? Dan is beleggen wellicht iets voor jou! Door ongemerkt 20 procent van je netto-inkomen te gaan beleggen bouw je op de lange termijn een mooie vermogen op. Door iedere maand een vast bedrag te beleggen profiteer je optimaal van het rente op rente effect.

Jouw financiële potjes

Allereerst wil ik je er nogmaals op wijzen dat het belangrijk is dat je al je financiële potjes goed op orde hebt.  Hiermee bedoel ik dat het belangrijk is dat jouw financiën op orde zijn en dat je belegt met geld dat je kunt missen. Ik vind het echt belangrijk dat je je daar goed bewust van bent. Beleg niet met geld dat je echt nodig hebt. Ga dus goed na of jij het geld kunt missen. Lastig waar te beginnen? In mijn online cursus Time to Budget Academy geef ik jou alle handvatten om financieel in- en overzicht te creëren.

Beleggingspotje

En? Heb je geconcludeerd dat jij maandelijks wat geld kan missen om te gaan beleggen? Fijn! Dan kan je nu aan de slag met jouw beleggingspotje! Bekijk goed wat jij maandelijks qua bedrag zou kunnen gaan beleggen en zorg ervoor dat er maandelijks een automatische betaling gaat naar dit potje. Zo ga jij beleggen zien als een ‘vaste last’ en kun je maandelijks passief beleggen.

Passief beleggen

Het passief beleggen is een manier van beleggen die heel laagdrempelig is. Met passief beleggen verdeel jij je geld in fondsen bestaande uit honderden bedrijven. Zo probeer je niet de markt te verslaan, maar probeer je deze juist zo exact mogelijk te kopiëren. Passieve fondsen zorgen ervoor dat je tegen lage kosten kan beleggen en je risico op dalingen en achterblijven op het marktgemiddelde zoveel mogelijk te verkleinen. Je probeert dus niet de markt verslaan zoals bij een actief fonds, maar doet er alles aan om de markt te volgen. Je raakt niet in paniek van alle schommelingen op de markt, maar wacht rustig af tot jouw beleggingen in hun waarden groeien.

Bij Brand New Day kan jij vandaag al starten met passief beleggen. Lekker makkelijk en geen omkijken naar! Het passief indexbeleggen bij Brand New Day is een lange termijnbeleggingsstrategie op wetenschappelijke basis. Met een lange horizon (je belegt voor de lange termijn), brede spreiding en lage kosten volg je passief de markt. Je probeert de markt dus niet te verslaan. Deze beleggingsstrategie staat bekend om een constant gemiddeld rendement. Eigenlijk heel saai, maar ontzettend effectief.

Ikzelf ben ook een echte passieve belegger en beleg graag in bepaalde ETF’s. Ik wil mij namelijk niet teveel zorgen hoeven maken en wil graag de markt blijven volgen. Ideaal dat passief beleggen!

De links naar Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: Finanshe is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen breng risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *