Jaarruimte; benut het!

Een blog over je jaarruimte. Ik zie je nu al denken; waar gaat dit nu toch weer over? In mijn eerdere blogs die ik in samenwerking met Brand New Day heb geschreven, heb ik je al meer verteld over pensioenbeleggen bij Brand New Day. En jaarruimte; dat heeft daar ook betrekking op.

Pensioen in Nederland

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers:

  1. Je AOW-uitkering

Dit is het sociale stelsel waar wij allemaal aan bijdragen. Dit betekent dan ook dat wij allemaal een AOW-uitkering krijgen. Echter is dat geen vetpot. Standaard AOW is 70% van het netto minimumloon en als je samenwoont nog maar 50% netto minimumloon. En let op, want voor elk jaar dat je tussen je 18e en 68e niet ingeschreven stond in de Nederlandse gemeente wordt je AOW met 2% gekort.

2. Je werkgeverspensioen

Dit is het pensioen wat je opbouwt als je in loon dienst bent bij een werkgever. Dit komt dus bovenop je AOW-uitkering.

Veel mensen bouwen veel te weinig of zelfs helemaal niets op in de tweede pijler en hebben dus een pensioentekort. Weet jij überhaupt hoe jouw pensioen ervoor staat? Zorg dat je op de hoogte bent van jouw situatie door af en toe eens in te loggen op Mijnpensioenoverzicht.nl.

3. Aanvullend pensioen

In de derde pijler mag je het tekort dat ontstaat in de tweede pijler jaarlijks belastingvrij aanvullen op je eigen pensioenrekening in de vorm van jaarruimte. Dit kan bijvoorbeeld op een pensioenrekening-sparen of een pensioenrekening-beleggen bij Brand New Day.

Deze drie pijlers zorgen er gezamenlijk voor dat jij straks onbezorgd van jouw oude dag, als granny, kan gaan genieten.

Beleggen voor jouw pensioen

Zoals ik al eerder schreef kan het wellicht interessant voor jouw zijn om te gaan beleggen voor jouw pensioen. En dat is absoluut niet alleen interessant voor zelfstandigen, maar ook hebben veel mensen die in loondienst werken een pensioengat. Dit kan al zo zijn als je bent gewisseld van werkgever, tijdelijk even zonder werk zat etc. Jij kunt dit pensioengat dan zelf aanvullen in pijler 3 als aanvullend pensioen.

Maar wat is dan die jaarruimte?

De jaarruimte is ook wel een ander woord voor een pensioentekort. Alleen mensen die een pensioentekort hebben, mogen dit aanvullen in de derde pijler. Jouw jaarruimte wordt berekend over het bruto inkomen (salaris of winst uit jouw onderneming) van het vorige jaar en de zogenaamde ‘Factor A’ van jouw werkgeverspensioen (als je die natuurlijk hebt). Factor A staat voor je pensioenaangroei in de tweede pijler en vind je op het UPO (uniform pensioenoverzicht) die je jaarlijks van je pensioenaanbieder via de werkgever ontvangt.

Als je jaarruimte hebt en jaarlijks volledig benut, dan zorg je er automatisch voor dat je later voldoende inkomen ontvangt uit de drie pijlers (spaarpotjes). Want door je jaarruimte te benutten, vul je je inkomen op je oude dag aan tot 75% van je gemiddelde werkelijke inkomen. Dit is een richtlijn die de overheid aanhoudt. De jaarruimteformule houdt rekening met de AOW, je werkgeverspensioen (Factor A) en je huidige inkomen.

Neem nu deel aan de online cursus Time to Budget Academy. Nu van € 45 voor slechts € 35

Stimulering van de overheid – belastingvoordeel

De overheid wil graag iedereen stimuleren om voldoende pensioen bij elkaar te sparen of te beleggen. Allereest heeft de belastingdienst een regeling waarmee je jouw gebruikte jaarruimte kan en mag aftrekken van jouw inkomstenbelasting. Concreet betekent dit dat jouw belastbare inkomen omlaag gaat tijdens het doen van jouw inkomstenbelasting waardoor je betaalde inkomstenbelasting terug ontvangt. Op deze manier leg je jouw pensioengeld fiscaal voordelig in.

Daarnaast betaal je over het geld dat je spaart of belegt op een pensioenrekening geen vermogensbelasting. Ook hoef je jouw pensioen in de derde pijler niet mee te rekenen in jouw totale vermogen.

Maar er zijn ook een aantal spelregels waaraan je je moet houden:

  • Je mag enkel inleggen als je een pensioentekort hebt en kunt dus niet onbeperkt inleggen;
  • Je dient je vermogen vanaf je pensioenleeftijd uit te laten keren ofwel de rekening is geblokkeerd tot je AOW-leeftijd;
  • Je mag je jaarruimte inleggen op een pensioenrekening-sparen, een pensioenrekening-beleggen of een combinatie van beide. Vaak is er een lange horizon en levert beleggen dan meer op dan sparen. Maar vergeet niet, beleggen brengt risico’s met zich mee.

Ben je en ‘granny’ en is het tijd om je opbouwde pensioen op je pensioenbelegginsrekening uit te keren? Dan betaal je daar wel belasting over maar de heffing is wel lager omdat je als gepensioneerde niet meer meebetaald aan de AOW. Dus de heffing is exclusief premie volksverzekeringen.

Dus kort samengevat..

Als je je jaarruimte benut, zorg je er dus voor dat je inkomen later niet te ver terugvalt. Tussentijds levert het je mooi wat belastingvoordeel op. Je mag de inleg aftrekken in box 1 waardoor je bij de aangifte circa 37% tot 49% van je benutte jaarruimte van de belastingdienst terugkrijgt op je eigen rekening. Daar kan je nu weer leuke dingen mee doen. Verder betaal je tijdens de opbouwfase in de derde pijler geen vermogensbelasting en later tijdens de uitkering stukken minder inkomstenbelasting. Vanwege de vaak nog lange horizon, ofwel je gaat voorlopig nog niet met pensioen, kiezen veel mensen ervoor om hun jaarruimte te beleggen in plaats van sparen.

Brand New Day biedt zulke derde pijler pensioenrekeningen aan op basis van sparen en beleggen. Beleggen doen ze op basis van passief indexbeleggen. Hierbij spreid je je geld over duizenden bedrijven tegelijkertijd. Door de zeer brede spreiding, lange horizon en lage kosten staat hun beleggingstrategie bekend om een goed constant gemiddeld rendement. En daar is je toekomstige ik, heel bij mee, want door het samengestelde rendement krijgt je geld voldoende tijd om flink te groeien. Vind je beleggen toch wat eng? Kies dan voor pensioensparen. Als je wilt, kan je later altijd nog overschakelen naar de beleggingsvariant. Benut zo toch je jaarruimte en profiteer van het belastingvoordeel.

Jaarruimte berekenen

Gelukkig hoef je geen ingewikkelde rekensommen te maken om jouw jaarruimte te berekenen want Brand New Day heeft een hele gemakkelijke jaarruimte tool. In de tool wordt gevraagd naar de factor A. De factor A is een is een indicatie van het pensioen dat wordt opgebouwd via jouw werkgever, ofwel je pensioenaangroei in je tweede pijler. Je vindt de Factor A eenvoudig terug op je uniform pensioenoverzicht (UPO) die jaarlijks door jouw collectieve pensioenaanbieder wordt verstuurd.

Heb je nog nooit eerder naar jouw jaarruimte gekeken? Geen paniek! Onbenutte jaarruimte kun je namelijk nog tot 7 jaar later gebruiken. Fijn hè? Als je ‘terug in de tijd gaat’ dan heet het alleen geen jaarruimte meer, maar ‘reserveringsruimte’. Gebruik voor de berekening van jouw reserveringsruimte de zekerheid wel even de reserveringsruimtetool, want er gelden nét wat andere spelregels. Door de tool op berekenhet.nl te gebruiken weet je zeker dat je goed zit en niet per ongeluk teveel inlegt.  

De links naar Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: Finanshe is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen breng risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Benut jouw jaarruimte voor jouw pensioen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *