Pensioen voor jouw toekomst

Pensioen, het klinkt wat suf maar ik kan je verzekeren dat je dit goed geregeld wilt hebben voor jezelf. Want een slimme meid is op haar toekomst voorbereid 😉

Een ver van je bed show

Ja, ik weet het, pensioen voelt als iets voor wanneer je oud bent en dat zijn wij nog lang niet. Althans dat is hoe ik lang over het onderwerp pensioen dacht. Ik was er nooit zo erg mee bezig en dacht dat het niet belangrijk voor mij was. Bovendien bouw ik automatisch pensioen op bij mijn werkgever dus waarom zou ik mij in pensioenen gaan verdiepen? Nou, daar is de afgelopen jaren absoluut een verandering in gekomen.

Ik begon mij de verdiepen in pensioen en kwam er achter dat het helemaal niet zo’n ver van je bed show is. Ik wil namelijk een financieel onafhankelijke vrouw zijn en daar hoort het zelf opbouwen van pensioen ook bij. En ik weet zeker dat ik straks, als de tijd daar is dat ik mag genieten van mijn pensioen, ontzettend blij ben dat ik mij hebt verdiep in pensioen en extra kan genieten van mijn eigen opgebouwde pensioen.

Pensioen bij je werkgever

De meeste werkgevers in Nederland zorgen ervoor dat er pensioen wordt opgebouwd voor jou. Er wordt een percentage ingehouden op jouw loon en dit gaat naar het desbetreffende pensioenfonds waar jouw branche tot behoort. Maar het kan ook zo zijn dat je werkgever geen pensioen heeft geregeld. Vaak zie je dit bij kleine bedrijven of start-ups. Ikzelf heb ook bij zo’n werkgever gewerkt waarbij pensioen niet standaard werd opgebouwd. Op dat moment voelde ik absoluut de noodzaak om mij in de pensioenmaterie te verdiepen omdat het niet goed voelde dat ik geen pensioen zou opbouwen. Als jij ook bij zo’n werkgever zit, dan is het ontzettend belangrijk dat jij zelf je pensioen gaat regelen.

Neem nu deel aan de online cursus Time to Budget Academy. Nu van € 45 voor slechts € 35

Een pensioengat ofwel jaarruimte

Een wat? Ja, een pensioengat. Het eerste wat ik dacht toen ik bij een werkgever ging werken die niet was aangesloten bij een groot pensioenfonds was het pensioengat. Voor mij was deze term al bekend omdat ik een tijdje in het buitenland heb gewerkt waardoor ik ook geen pensioen opbouwde. Wist je dat voor elk jaar dat je niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente je AOW met 2% wordt gekort? Pensioengat is een ander woord voor een pensioentekort. Een pensioengat ontstaat als je over een bepaalde periode geen pensioen opbouwt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je:

  • net zoals mij, een tijdje in het buitenland hebt gewerkt waardoor je geen pensioen hebt opgebouwd;
  • ondernemer bent maar jouw pensioen nog niet hebt geregeld;
  • onbetaald verlof hebt opgenomen om bijvoorbeeld een mooie reis te maken;
  • werkgever helaas te weinig voor jou heeft ingelegd. Vaak heb je dit zelf niet door. Kijk daarom snel of jij een pensioengat hebt met deze jaarruimte tool.
  • Etc.

Beleggen en pensioenopbouw

Wil jij jouw pensioengat dichten? Dan kun je dit doen door jaarlijks je volledige jaarruimte te benutten. Dan kun je dit doen door een pensioenbeleggingsrekening te openen bij Brand New Day. Door te beleggen op een speciale pensioenbeleggingsrekening betaal je minder belasting over jouw beleggingen. De Belastingdienst betaalt namelijk mee aan jouw pensioen. De inleg die je op jouw pensioenbeleggingsrekening doet, mag je namelijk aftrekken van je belastbare inkomen tijdens je belastingaangifte. Daarnaast betaal je geen vermogensbelasting over het geld dat op je pensioenbeleggingsrekening staat. Het grote voordeel van vroeg beginnen met het beleggen van je jaarruimte, is dat het rente-op-rente effect de hoogte van het eindkapitaal sterker beïnvloed.

Hoeveel je jaarlijks mag inleggen is afhankelijk van je jaarruimte. Onbenutte jaarruimte blijft zeven jaar geldig. Hoeveel je in een jaar bovenop je jaarruimte in zou mogen leggen, bereken je aan de hand van de reserveringsruimte.

Maar er zijn ook een aantal spelregels waaraan je je moet houden:

  • Je mag enkel inleggen als je een pensioentekort hebt en kunt dus niet onbeperkt inleggen;
  • Je dient je vermogen vanaf je pensioenleeftijd uit te laten keren ofwel de rekening is geblokkeerd tot je AOW-leeftijd;
  • En beleggen brengt natuurlijk risico’s met zich mee.

Ben je en ‘granny’ en is het tijd om je opbouwde pensioen op je pensioenbelegginsrekening uit te keren? Dan betaal je daar wel belasting over maar de heffing is wel lager omdat je als gepensioneerde niet meer meebetaald aan de AOW. Dus de heffing is exclusief premie volksverzekeringen.

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Natuurlijk kan ik niet voor je beslissen of je extra pensioen wilt gaan opbouwen maar ik raad je zeker aan om naar jouw pensioengat te gaan kijken. Het is ontzettend belangrijk dat jij weet wat je pensioen is en of je een eventueel pensioengat hebt. Het is belangrijk dat je, ook wat betreft je pensioen, goed voor jezelf zorgt en straks als ‘granny’ niet voor onaangename verassingen komt te staan. Brand New Day heeft een fijn pensioenproduct en daarnaast staat zij ook echt bekend om het pensioen beleggen. Dus neem daar zeker een kijkje en open een rekening als jij aan de slag wilt met jouw financiële toekomst!

Meer lezen over beleggen en pensioen? Lees dan snel deze blogs!

De links naar Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: Finanshe is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen breng risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

pensioen tokomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *