Volop kunnen genieten van jouw pensioen!

Tijd voor weer een blog over pensioen. Tot voor kort vond ik het onderwerp pensioen een ver van mijn bed show. Want waarom zou ik mij bezig houden met pensioen als ik daar nog lang niet aan toe ben? En daarnaast had ik ook de overtuiging dat ik tot de generatie behoord die niet meer met pensioen gaan zoals we dat nu kennen. Maar dat is nu allemaal veranderd; want een slimme meid is op haar toekomst voorbereid 😉 Ik wil als ‘granny’ namelijk echt lekker kunnen genieten van mijn pensioen en niet op een houtje moeten bijten.

Pensioenbeleggen

Toen ik mij steeds meer ging verdiepen in pensioen en de opbouw daarvan kwam ik terecht op de site van Brand New Day. En ik moet je zeggen; er ging een hele wereld voor mij open! Bij Brand New Day kun je een pensioenbeleggingsrekening openen waardoor je zelf aan de slag kunt met jouw pensioen. Wat een uitvinding!

En actie!

Het einde van het jaar nadert en dat betekent tijd om je nu echt te verdiepen in je pensioen! Pensioenbeleggen in een notendop:

Waarom: om ervoor te zorgen dat je er later ook lekker bij zit.

Hoe: indexbeleggen met je jaarruimte op een pensioenrekening.

Wat: Jaarruimte 2022 berekenen en voor 31 december 2022 storten.

Leuke bonus: de Belastingdienst beloont je omdat je zelf de verantwoordelijkheid hebt genomen om te werken aan je financiële zekerheid op je oude dag. Bij de volgende aangifte krijg je daarom je inkomstenbelasting over inleg terug. Direct flink voordeel! Daarbij is het vermogen op pensioenrekening vrijgesteld van vermogensbelasting in box 3 en je betaalt later bijna 20% minder inkomstenbelasting over de uitkering. Kortom: heel veel belastingvoordeel dus.

Haal het maximale uit je geld

Dit is het moment: de deadline voor de inleg van de jaarruimte 2022 nadert snel. Haal het maximale uit je geld en benut je jaarruimte voor 31 december 2022 om te profiteren van flinke belastingvoordelen. Hoe eerder je begint hoe beter, omdat je met een lange beleggershorizon een veel hoger eindkapitaal kunt bereiken. Met een gemiddeld rendement van 8% groeit een eenmalige storting van 100 euro over 40 jaar uit tot maar liefst 2000 euro. Hoef je verder zelf niks voor te doen. Klinkt goed toch?

Hoe werkt het ook al weer?

Jaarruimte is het maximale bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag inleggen op je eigen prive pensioenrekening (sparen of beleggen) om je pensioentekort aan te vullen. Dat is je tekort aan werkgeverspensioen. En ja, die heb je helaas. Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek bij de eerstvolgende aangifte moet jouw storting uiterlijk voor 31 december 2022 binnen zijn. Hoeveel je stort bepaal je zelf, zolang je binnen je jaarruimte blijft zit je goed. Iedereen is er druk mee, ook zzp’ers. Of je jaarruimte hebt, bereken je eenvoudig met de jaarruimte-tool van Brand New Day.

En rekenen maar…..

Maar nu? Tijd om een berekening te maken voor jouw jaarruimte (pensioentekort) 2022.

  1. Bepaal totaal bruto-inkomen

Zoek je totale bruto-inkomen 2021 op. Werknemers kijken op IB-aangifte of op de jaaropgave(s) van 2021. Zzp’er vraagt boekhouder naar bruto-winst, plus eventuele bijltelling zakelijke auto 2021. Ja ook over dat inkomensbestanddeel bouw je jaarruimte op.

2. Bouwde je vorig jaar pensioen op via een werkgever?

Zoek uit of en waar je als werknemer in 2021 werkgeverspensioen opbouwde? Vraag het aan je hr manager of kijk op Mijnpensioenoverzicht.nl. Is het antwoord ja, ga naar stap 3. Nee, Factor A is ‘0’ ga naar stap 4.

3. Werkgeverspensioen Factor A

Had je een werkgeverspensioen, dan heb je voor de berekening van je jaarruimte je ‘Factor A’ nodig. Je vindt hem op je Uniform Pensioen Overzicht (UPO) van de betreffende pensioenaanbieder. Ga naar de online omgeving van je pensioenaanbieder en zoek je UPO op. Op je UPO vind je de Factor A van 2021. Had je in 2021 meerdere werkgevers en dus meerdere werkgeverspensioenen, dan zoek je alle UPO’s erbij en tel je de Factor A’s bij elkaar op.

4.Check wat je al hebt ingelegd.

 Check of je dit jaar al geld hebt gestort op een pensioenrekening, of als zzp’er FOR hebt gedoteerd? Zo ja, dan moet je die bedragen invullen in de jaarruimte-tool. De bedragen worden 1 op 1 van je jaarruimte 2022 afgetrokken.

5. Bereken je definitieve jaarruimte

Bereken je jaarruimte 2022 door de benodigde gegevens in te vullen in een jaarruimte-tool.

De Belastingvoordelen

Open hier (affiliate-link) binnen 5 minuten jouw pensioenrekening en benut je jaarruimte en om te profiteren van de onderstaande belastingvoordelen.

  • Direct flink belastingvoordeel

benutte jaarruimte is bij de eerstvolgende aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar van je belastbaar inkomen (loon of bruto-winst). Je krijgt dus meteen een flinke korting of een deel van je inkomstenbelasting teruggestort. De hoogte van de korting is afhankelijk van de schijf waarin de top van je inkomen wordt belast.

  • Vrijstelling van vermogensbelasting

Over het vermogen op je pensioenrekening betaal je geen box 3 vermogensbelasting (VRH).

  • Later minder belasting

tijdens je oude dag zit je er dus sowieso extra lekker bij, plus je betaalt over de uitkering geen premie volksverzekeringen, waardoor het tarief aanzienlijk lager wordt, namelijk ca. 19% (2021).

Kortom, genoeg reden om te starten met belastingvrij indexbeleggen met je jaarruimte op een pensioenrekening bij Brand New Day. Maar vergeet niet; eerst je financiën op orde!

De links naar Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: Finanshe is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen breng risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *