De 50-30-20 regel – leren budgetteren

Mijn salaris wordt ieder 25ste van de maand over gemaakt. Feest! Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik gelijk al mijn geld in de eerste weken er door heen jas. Hoewel dat soms heel aanlokkelijk is hoor. Zeker nu het mooie weer op komst is en ik op mijn social media allemaal reclames voorbij zie komen van vrolijke zomer kleren. Nee, dat gaan we dus niet doen. Ik verdeel de 25ste gelijk mijn geld naar verschillende rekeningen en potjes zodat ik grip op mijn financiën blijf houden. Tijd om een hele simpele vorm van budgetteren te delen! Oh en vergeet niet, budgetteren kun je leren! Met de 50-30-20 regel maak je alvast de eerste stap.

De 50-30-20-regel is een vorm van budgetteren. Het is het meest simpele model om mee te starten. Dus als je een start wilt maken met het creëren van financiële rust, dan kun jij je eerste stappen zetten met dit model!

Het principe van de 50-30-20-regel is ontzettend simpel. Je verdeelt je netto inkomen over drie categorieën aan de hand van de volgende percentages:

50 procent van je netto inkomen zijn voor je vaste lasten
30 procent van je netto inkomen zijn voor je persoonlijke behoeften (uit eten, nieuwe kleren, nachtje weg etc.)
20 procent van je netto inkomen zijn voor het terugbetalen van schulden en voor sparen en beleggen

Maar hoe ziet dat er dan precies uit?

De 50 procent

Het eerste percentage is voor je vaste lasten. Dit zijn alle kosten die je sowieso iedere maand met maken. Denk hierbij aan je huur, hypotheek, zorgverzekeringen, boodschappen, vervoer etc. Stel jouw netto inkomen is € 2.100,00 per maand.

De 30 procent

Het tweede percentage zijn kosten die jij maakt om eigenlijk jouzelf te verwennen. Dit zijn dus uitgaven die niet noodzakelijk zijn, maar waar jij wel heel gelukkig van wordt! Wat vergeet niet dat je ook lekker moet genieten van je leven. Voorbeelden hiervan zijn etentjes, hobby’s etc.

De 20 procent

Als het jou is gelukt om je aan de eerste twee percentages te houden, dan hou je als het goed is 20 procent van jouw salaris over om opzij te zetten voor ‘later’ of om je schulden af te betalen. Als je schulden hebt dan wil ik je op het hart drukken om eerst altijd je schulden netjes af te lossen. Ook al is het maar een klein bedrag dat je kan betalen, laat zien dat je mee werkt en aflost. Heb je geen schulden? Dan kun je deze 20 procent gebruiken om te werken aan je toekomst. Zo kun je je spaarbuffer verder opbouwen en als die op orde is, dan kun je gaan starten met beleggen. Maar voor beleggen altijd eerst een goed gevulde spaarpot hebben!

Deel dit artikel gerust op Pinterest.

Leer budgetteren met de 50-30-20 regel. Door deze simpele regel zal jij weer grip krijgen op je financiën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *