De pay yourself first methode

De pay yourself first methode heeft mijn money mindset totaal veranderd! Hoe? Ik leg het je in deze blog uit.

Je heb je salaris net gehad en het geld brandt in je broekzak. Je wilt het geld graag uitgeven en sparen? Dat komt aan het einde van de maand van het geld dat na alle rekeningen, afschrijvingen en aankopen overblijft. Herkenbaar?

Bij mij was dit, tot een aantal jaren terug, zeker herkenbaar. Ik ging pas sparen aan het einde van de maand als er geld op mijn rekening bleef staan. En stond er geen geld meer op mijn rekening? Dan spaarde ik die maand niet.

Het principe van de pay yourself first methode is eigenlijk heel simpel: betaal jezelf eerst. Dit betekent dat je de volgorde van je uitgaven gaat veranderen. Waar ik eerst mijn geld op deze volgorde uitgaf: vaste laten, rekeningen, leuke dingen/uitjes, sparen wordt dat door de pay yourself first methode omgedraaid. Dat betekent dat sparen naar voren schuift. Dus het wordt sparen, vaste lasten, rekeningen en leuke dingen/uitjes. Het voordeel hiervan is dat je spaarbedrag al op een andere rekening staat en het daar veiliger staat dan dat het op je betaalrekening staat. Maar de kunst is natuurlijk wel om van je spaarrekening af te blijven en niet stiekem geld terug te boeken 😉 De 50-30-20 regel kan je daar ook zeker bij helpen.

Door de pay yourself first methode, wordt sparen als het ware (ongemerkt) een vaste uitgave per maand. Dit betekent dat je er dus al rekening mee houdt in je budget voor de rest van de maand.

Iedere 25ste van de maand ontvang ik mijn salaris en ik heb dan automatische opdrachten bij mijn bank gepland waarmee mijn geld verdeeld wordt over verschillende rekeningen en zo ook mijn spaarrekeningen. Zo betaal ik dus eerst mijzelf voordat ik mijn vaste lasten etc. betaal. Ik zie die bedragen niet meer op mijn betaalrekening staan en zorg daardoor voor meer grip op mijn financiën. Daarnaast ervaar ik er ook rust door. Ik zie de bedragen niet meer op mijn betaalrekeningen staan en voel niet de noodzaak om het geld uit te geven etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *