Een hoog inkomen en lekker veel sparen? Niet altijd..

Afgelopen week zag ik een interessant artikel voorbij komen bij de NRC ‘Een inkomen van bijna een ton, maar toch een lege spaarpot’. Mijn hoofd draaide gelijk overuren want deze titel pakte mij enorm. Betekent een hoog inkomen niet dat je ook lekker veel kan sparen? Hoe zit dit precies?

Hoog inkomen en luxe; een grote valkuil

Je zou denken dat mensen met een hoog salaris veel sparen. Maar ik kan je vertellen dat dit lang niet altijd het geval is. In de praktijk zijn het juist de mensen met een hoog salaris die hun leven helemaal hebben opgebouwd om dat inkomen heen. Zij zijn naar hun salaris gaan leven. En juist specifiek deze groep heeft een grotere kans om in de financiële problemen te komen. Deze groep leeft jarenlang in luxe. Er wordt dan ook wel gezegd dat mensen met een hoog inkomen vaak gewend zijn aan luxe. Zo’n uitspraak vind ik best dubieus want als ik ergens niet achter staat is het om iedereen in één en hetzelfde hokje te zetten. Maar het feit is wel dat wie veel verdient, lang niet altijd automatisch veel geld overhoudt.

In het artikel van de NRC wordt een voorbeeld gegeven over Hanneke en haar gezin. Met een gezamenlijk maandinkomen van € 7.000 zitten ze alles behalve krap in hun financiële situatie. Ze leidden tot voor kort alleen een dusdanig luxe leven, dat alles wat binnen kwam er ook weer net zo snel uitging. Zij zijn dus in de grote valkuil getrapt en hadden maar een minimale spaarbuffer. Zij voelde zich genoodzaakt om een budgetcoach in te schakelen, waarna het gezin gezamenlijk in staat was om een mooie spaarbuffer op te bouwen.

Sparen, voor iedereen dus ook de hogere inkomens is essentieel

Uit onderzoek is dus gebleken dat het voor mensen met een hoog salaris niet altijd vanzelfsprekend is om te sparen. Maar sparen is zo essentieel! Iedereen heeft een goede spaarbuffer nodig om mogelijke financiële tegenslagen op te kunnen vangen. Mensen met een hoog inkomen lopen dus een hoger risico om in de financiële problemen te komen doordat zij naar hun inkomen leven en genieten van bepaalde luxe. Als zij bijvoorbeeld hun baan verliezen, verandert de verhouding tussen hun inkomsten en uitgaven enorm en wordt die al snel problematisch.

Besparen gaat over bewust gedrag

De kern van besparen is mensen bewust te maken van wat ze uitgeven. Bij mensen met een hoger inkomen is vaak veel ‘laaghangend fruit’ te plukken. Dit betekent dat er veel uitgaven zijn waarop je direct zou kunnen besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onnodige verzekeringen. Wat ik op dit moment veel zie is dat mensen een doorlopende reisverzekering hebben maar de afgelopen 1,5 jaar was het reizen praktisch onmogelijk. Een onnodige uitgave dus. Daarnaast kun je ook kijken naar alle abonnementen maar bijvoorbeeld ook naar de uitgaven van bij de supermarkt. Door bewust om te gaan met jouw financiën creëer je bewust gedrag en kan jij gemakkelijker een mooie spaarbuffer opbouwen.

Budgetcoaching

Finanshe coacht mensen die meer grip willen krijgen op hun financiën door het hele land heen. Budgetcoaching is het vertrekpunt naar financiële rust. Benieuwd of het ook iets voor jou is? Check dan snel onze cursussen.

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *