Het fenomeen betaalpijn

Ken jij het fenomeen betaalpijn al? Ik vind het iets heel interessants en neem je daar vandaag graag in mee. Betaalpijn heeft iedereen en ervaart iedereen. Iedere keer dat je iets betaalt, doet het mentaal een beetje pijn om afscheid te nemen van je (zuurverdiende) geld. Betaalpijn dus!

Er is geen standaard betaalpijn

Er is niet één vorm van betaalpijn maar er zijn verschillende soorten. Betaalpijn is dus niet altijd hetzelfde Een groot bedrag doet uiteraard veel meer pijn dan een klein bedrag. En betaalpijn helpt jou in jouw bewustwording van je uitgaven. Want geen betaalpijn? Dan is sky is the limit. Wel betaalpijn? Dan wordt je je steeds meer bewust van jouw uitgaven en denk je vaak goed na of je die uitgave echt moet doen. Maar wist je ook dat het betaalmiddel waarmee je het bedrag betaald ook van invloed is op je betaalpijn? Het betaalmiddel dat je gebruikt zorg er namelijk voor hoe jij je bij die uitgave voelt. Want zeg nou eerlijk, als je iets met je pinpas betaald voelt het vaak minder erg als dat je met contanten afrekent. Vaak levert betalen met cash dan ook de grootste betaalpijn op en met je credit card de minste.

Cash of pinnen?

Door met cash te betalen ben je bewust bezig met het bedrag. Heb ik genoeg bij me? Heb ik het wel echt nodig? etc. Maar met pinnen gaat dat veel makkelijker. Je hoeft voor je gevoel niet op het bedrag te letten en je merkt er eigenlijk weinig van dat het van je rekening wordt geschreven. Althans; vergeleken met cash want daar krimpt je portemonnee toch echt van. Maar cash of pinnen? Wat is beter? Ikzelf kies er voor om met vaste bedragen op pinpassen te werken. Ik vind dat namelijk fijner werken dan contant geld. En dat komt ook omdat ik cash geld een beetje vies vind 😉 Daarnaast door met verschillende pinpassen en vaste maandelijkse bedragen te werken ervaar ik toch de betaalpijn waardoor ik mij bewust wordt van mijn uitgaven.

Say no to your credit card

De grootste boosdoener in de betaalpijn? Dat is met stipt de credit card. Want als je betaald met je credit card is er eigenlijk totaal geen betaalpijn. Je credit card geeft het gevoel dat alles kan en zorgt er dus voor dat er geen betaalpijn is want je merkt er op dat moment toch niets van. De credit card houd je dus voor de gek en probeert je positief te beïnvloeden terwijl je eigenlijk betaalpijn zou moeten voelen. Dus weg met die credit card!

Jouw gids naar bewustwording

Betaalpijn is dus kort gezegd jouw gids naar bewustwording. Bewustwording over jouw financiën. Bewustwording over jouw uitgaven. Dus hoe staat het met jouw betaalpijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *