Jouw financiële buffer

Heb jij een financiële buffer die onverwachte kosten op kan vangen? Een financiële buffer, alles behalve een fancy onderwerp maar ontzettend belangrijk! Jouw financiële buffer is namelijk het potje dat jou kan opvangen bij tegenslagen. En tegenslagen, helaas krijgen we daar in het leven allemaal mee te maken.

Het is belangrijk dat je niet alleen het leuk vindt om geld uit te geven maar ook om het op zij te zetten. En hierbij geldt, iedere euro telt. Ook al is het een klein bedrag, op langer termijn wordt dat bedrag steeds groter en dat gaat jou zeker een kick geven! Sparen is misschien niet sexy, maar het feit dat jij na een tegenslag financiële problemen krijgt is nog minder sexy. Mijn financiële buffer geeft mij rust. Ik weet dat ik een mooi bedrag heb dat eventuele tegenslagen kan opvangen. Denk hierbij aan apparaten die kapot gaan tot aan het verliezen van je werk. Eén van mijn money goals voor dit jaar was om mijn financiële buffer verder uit te bouwen tot een bedrag waar ik mij fijn bij voel. Dit bedrag is nu bijna behaald en dat geeft mij echt ontzettend veel rust. Ik weet namelijk dat ik tegenslagen kan opvangen en dat creëert bij mijn financiële rust.

Helaas zie ik dat veel mensen niet of een te kleine buffer hebben. Zonder deze buffer kun je tegenslagen niet direct aanpakken en wordt de verleiding groot om bijvoorbeeld een lening aan te gaan of spullen op afbetaling te kopen. Een verkeerde beslissing want juist dit zorgt ervoor dat je vaste lasten omhoog gaan want geld lenen kost altijd geld!

Hoe hoog moet je buffer zijn?

De hoogte van jouw minimale buffer hangt van verschillende factoren af:

  • Jouw gezinssituatie (Ben je alleenstaand of woon je samen? Heb je kinderen of niet?)
  • Woning (Heb je een koopwoning of een huurwoning?)
  • Waarde van je auto (Hoeveel geld heb je nodig boven de inruilwaarde om je auto te kunnen vervangen?)

Het Nibud heeft een rekentool ontwikkeld waarmee je kunt uitrekenen wat jouw minimale buffer eigenlijk moet zijn. Dit is de BufferBerekenaar. In de BufferBerekenaar kun je jouw gegevens invullen en kun jij zien wat jouw persoonlijke buffer minimaal moet zijn.

En heb je de BufferBerekenaar ingevuld? Heb je de buffer die je minimaal nodig hebt? Of schrokt je van het bedrag dat je eigenlijk zou moeten hebben als buffer? Je hebt in ieder geval de eerste stap gezet om de minimale buffer te berekenen! Super! En nu aan de slag om jouw buffer verder uit te bereiden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *