Kopen om je gevoel goed te praten

Je kent het vast wel, je hebt een wat mindere dag en je loopt door de winkelstraat. Het ene stemmetje in je hoofd zegt ‘Ja, ga maar lekker kopen. Dat kan prima. Je voelt je nu even niet zo fijn dus die paar nieuwe shirts geven je vast wel weer een goed gevoel.’ Terwijl het andere stemmetje zegt ‘Nee, je hebt al nieuwe kleding gekocht en het kan nu niet van jouw budget af of nog meer aan kleding uit te geven.’ Herkenbaar?

Vaak neigen we naar het stemmetje ‘Ja, ga maar lekker kopen’ te luisteren. Dit stemmetje zorgt ervoor dat jij door onvrede of onrust gaat kopen terwijl je vaak heel goed weet dat het eigenlijk niet slim is. Als budgetcoach zie ik ook geregeld dat iemand blijft kopen om een gevoel goed te praten wat kan leiden tot schulden. Dit type schuld noemen we dan ook een compensatieschuld. Je weet dat je het eigenlijk niet moet doen maar de emoties winnen het. Door het kopen krijg je misschien even een geluksgevoel maar al heel snel slaat het schuldgevoel toe want je weet eigenlijk heel goed dat je het niet moest kopen. En toch probeer je het voor jezelf goed te praten want je aankoop terugbrengen wil je ook niet. Je beland in een vicieuze cirkel waar alleen jij de doorbraak in kan maken.

Geld en gedrag gaan hand in hand samen. Jouw gedrag bepaalt hoe jij omgaat met geld. Ben je opgegroeid in een gezin waar geld geen probleem was maar merk je dat voor jezelf nu eigenlijk iedere maand iets te lang duurt? Maar blijft dat stemmetje toch zeggen dat je het kan kopen? Dat komt omdat je het altijd kon. Je bent niet anders gewend. Het is jouw gedrag. Maar ik wil jou er van bewust maken dat alleen jijzelf hier verandering in kan brengen.

Kopen om je gevoel goed te praten, het is een vicieuze cirkel. Tijd om met het stemmetje aan de slag te gaan! Geef jezelf een vast maandelijks budget voor de aankopen waarvan jij weet dat je deze vaak in emotie doet. Dit budget gaat jou helpen om de vicieuze cirkel te doorbreken. Door een budget te stellen wordt jouw doel tastbaar en weet je naar je wilt en dat is de sleutel tot succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *