Pensioenbeleggen bij Brand New Day

Een blog over pensioen en beleggen. Als je mij een aantal jaren terug had gezegd dat ik dat zou doen dan hard ik je heel hard uitgelachen. Ik en pensioen en beleggen? Nee, veel te ingewikkeld! Maar het tegendeel is waar. Beleggen en pensioen zijn nu onderwerpen waar ik mijn ervaringen met jou over wil delen!

Pensioen, tot een aantal jaar geleden was dat een ver van mijn bed show. Genieten van het leven en pensioen komt ooit later was mijn gedachte. Maar sinds ik aan mijn FIRE (Financial Independence, Retire Early) reis ben begonnen hoort het onderwerp pensioen tot zeker een wekelijks onderwerp waar ik mee bezig ben. Lange tijd hield ik mij totaal niet bezig met pensioen opbouwen. Ik werk namelijk in loondienst en premie voor pensioen werd door mijn werkgever betaald. Ook vond ik het een suf onderwerp. Ik ben een jonge en ambitieuze vrouw en dat hele pensioen gedoe kon mij zeer weinig schelen. Maar toen kwam daar mijn FIRE mindset en werd mijn pensioen een belangrijk onderwerp. Het besef kwam dat het ontzettend belangrijk is om mijzelf nu al bezig te houden met pensioen want ik wil straks als 70 plusser ook een fijn en financieel zorgeloos leven leiden. Ik besloot pensioen te beleggen via Brand New Day. En ook jij kan dat!

Pensioen

In Nederland worden we opgevoed met het idee dat we ooit met pensioen gaan en dat de premies voor de pensioenopbouw betaald worden ingehouden worden op je salaris of soms zelfs volledig door je werkgever worden betaald. Voor jongere is praten over pensioen een ver van je bed show. Jarenlang heb ik zelf ook gezegd dat ik geloof dat ik van een generatie ben die nooit met pensioen zal gaan. Maar met de start van mijn FIRE reis begon al snel een mindshift hierin te komen. Als ik zo erg bezig ben met mijn financiën en financiële onafhankelijkheid, hoezo blijf ik het onderwerp pensioen dan vermijden? Al snel zag ik in dat het kwam omdat ik het een log en saai onderwerp vond. Tijd om daar vandaag verandering in te brengen!

Start hier zelf met pensioenbeleggen bij Brand New Day!

Hoe zit dat met het pensioen in Nederland?

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers:

  1. AOW pensioen. Dit is het sociale stelsel waar wij allemaal aan bijdragen, en wij krijgen allemaal AOW.
  2. Collectief pensioen. Dit is het pensioen wat je opbouwt als je in loondienst bent bij een werkgever.
  3. Aanvullend pensioen. Dit is wat je zelf kan doen en waarmee je je pensioengat kan dichten.

Nu hoor ik je denken; een pensioengat? Veel Nederlandser bouwen bij hun werkgever geen of te weinig pensioen op. Of ze hebben helemaal geen werkgever, zoals bijvoorbeeld een zelfstandige. In dat soort gevallen ontstaat er dan een ‘pensioengat’ ofwel een tekort aan opgebouwd pensioen. En dat wil je natuurlijk niet want we willen ook als 70 plusser lekker van ons financiële onbezorgde leven kunnen genieten. Met die derde pijler probeert de Nederlandse overheid te voorkomen dat werkende Nederlanders tijdens hun pensioen sterk in inkomen terugvallen. En bij die derde pijler kun jij dus zelf het verschil maken door een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day te openen.

Een klein lesje geschiedenis

Vroeger was het alleen mogelijk om pensioen in de derde pijler op te bouwen in verzekeringsvorm. Veel van  die polissen leverden uiteindelijk niets op door de hoge kosten die verzekeraars in rekening brachten. Als alternatief voor die woekerpolissen introduceerde de Nederlandse overheid in 2008 De Wet Banksparen. Dat bood Brand New Day de kans om eerst een pensioenrekening op basis van beleggen aan te bieden, en later een pensioenrekening op basis van sparen. Op zo’n  bankspaarproduct mag je vrij inleggen, zolang je binnen je jaarruimte blijft.      

Jaarruimte

Alleen mensen met een pensioentekort mogen pensioen opbouwen in de derde pijler. Zo’n pensioentekort wordt ook wel jaarruimte genoemd. Om je pensioen aan te vullen, zodat je in de toekomst dus niet zo’n harde terugval in inkomen ervaart en kunt blijven genieten van je financiële zorgeloze leven, kun je elk jaar een maximaal bedrag in pijler 3 inleggen. Brand New Day heeft een makkelijke tool (zie hier) om uit te rekenen hoeveel extra jaarruimte jij hebt. In de tool wordt gevraagd naar de factor A. De factor A is een is een indicatie van het pensioen dat wordt opgebouwd via jouw werkgever. Je vindt de Factor A eenvoudig terug op het pensioenoverzicht die jaarlijks door jouw collectieve pensioenaanbieder wordt verstuurd.

Belastingvoordeel

Je kunt dus ieder jaar een maximaal bedrag in pijler 3 inleggen. Er zit hier een maximum aan in verband met de Belastingdienst. Als je gaat pensioenbeleggen helpt de overheid jou door dit fiscaal heel aantrekkelijk te maken. Het geld dat je op je pensioenrekening stort, krijg je voor een flink deel weer terug van de Belastingdienst. Dus de Belastingdienst betaalt eigenlijk mee aan jouw pensioen. Worden het toch nog leuke vrienden 😉

Voordelen pensioenbeleggen bij Brand New Day

Er zijn vele andere partijen waar je ook kan pensioenbeleggen, zoals bijvoorbeeld grote banken. Zelf kies ik voor pensioenbeleggen bij Brand New Day; waarom?

  • Er zijn vijf risicoprofielen waarin je kunt beleggen. Dit betekent dat er echt voor iedereen een risicoprofiel bij zit waar je je fijn bij voelt. Dit gaat van zeer offensief tot zeer defensief beleggen. Oh en ook fijn; heb je eerst een offensief profiel gekozen maar wil je toch switchen naar een defensief profiel? Dan kun je gewoon gratis de switch maken!
  • Wereldwijde spreiding. Spreiding, spreiding, spreiding. Ik vind spreiding ontzettend belangrijk. Door te spreiden in je beleggingen verdeel je de risico’s die natuurlijk ook bij beleggen horen.
  • Lage kosten. Brand New Day hanteert zeer lage kosten en dat vind ik ontzettend belangrijk. Je belegt namelijk voor je toekomst en wil niet onnodig hoge kosten maken want dat heeft effect op je rendement.

En dan nog even de kosten op een rijtje

Zoals ik al zei, pensioenbeleggen bij Brand New Day is goedkoop. De kosten zijn als volgt:

  • 45 euro afsluitkosten. Voor het openen van de rekening betaal je éénmalig 45 euro. (De vrije beleggingsrekening is zelf gratis!)
  • 0,44% per jaar servicekosten.
  • Variërend van 0,15% tot 0,17%  per jaar fondskosten.
  • 0,50% stortingskosten.

Dus pensioenbeleggen bij Brand New Day helpt mij om mijn financiële onafhankelijkheid ook na mijn 70 plus door te kunnen zetten en lekker te kunnen blijven genieten als ‘granny’ van mijn financieel zorgeloze leven!

Start hier zelf met pensioenbeleggen bij Brand New Day!

De links naar Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: Finanshe is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen breng risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *