Benut jij jouw reserveringsruimte?

Vandaag een blog over jouw reserveringsruimte. Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day. In de vorige blogs heb ik je al meer informatie gegeven over beleggen voor je pensioen en jouw jaarruimte. Naast jouw jaarruimte bestaat er ook nog jouw reserveringsruimte. In deze blog neem ik jou mee in wat dit precies is en wat je ermee kunt doen.

Wat is reserveringsruimte?

Reserveringsruimte is de ongebruikte jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Was jouw jaarruimte in de afgelopen 7 jaren bijvoorbeeld steeds €1.000 per jaar, maar heb je daar geen gebruik van gemaakt? Dan is jouw reserveringsruimte op dit moment €7.000.

Zoals je ziet gaat de reserveringsruimte dus over het ‘terug in de tijd gaan’. Dit noemen we ook wel de onbenutte jaarruimte. De onbenutte jaarruimte kun je dus nog tot 7 jaar later gebruikten. Alleen omdat we dan terug in de tijd gaan heet het geen jaarruimte meer, maar ‘reserveringsruimte’.

Hoe werkt de reserveringsruimte?

De overheid wil het voor iedereen fiscaal aantrekkelijk maken om geld in te leggen op een pensioenrekening, dus ook voor jou! Het kan wellicht interessant voor jouw zijn om te gaan beleggen voor jouw pensioen. En dat is absoluut niet alleen interessant voor zelfstandigen, maar ook hebben veel mensen die in loondienst werken een pensioengat. Dit kan al zo zijn als je bent gewisseld van werkgever, tijdelijk even zonder werk zat etc. Dus een grote kans dat jij ook een pensioengat hebt. Maar als jij de afgelopen jaren hier helemaal niet mee bezig bent geweest dan heb je veel onbenutte jaarruimte; ofwel reserveringsruimte.

Hoe bereken je de reserveringsruimte?

Het klinkt heel eenvoudig; je telt de jaarruimte van de afgelopen 7 jaar bij elkaar op. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gebruik voor de berekening van jouw reserveringsruimte de zekerheid wel even de reserveringsruimtetool, want er gelden nét wat andere spelregels. Door de tool op Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: Finanshe is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen breng risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *