De prijsstijgingen van boodschappen

Wat doet de inflatie met jouw boodschappen?

De afgelopen weken lijk je niets anders te horen dat dat de prijzen in de supermarkten stijgen. En dan niet met een paar cent, maar gelijk een hele hoge prijsstijging. Ik heb de afgelopen weken mijzelf soms echt verbaasd in de supermarkt over de immense prijsstijgingen. Daarom tijd voor een blog over de prijsstijgingen van boodschappen.

Waarom stijgen de prijzen van je boodschappen?

Elk jaar wijzigen de prijzen van boodschappen. Dit heeft verschillende oorzaken; denk hierbij aan inflatie maar ook aan de onderhandelingen van contracten tussen supermarktketens en leveranciers. Dit jaar hebben we helaas te maken met een flinke prijsstijgingen op boodschappen en dat komt door onder andere:

1.De inflatie:

Je hoort in het nieuws eigenlijk niets anders meer dan inflatie, inflatie en nog eens inflatie. Maar wat is nou precies inflatie? Inflatie als economisch begrip is de gemiddelde prijsstijging van de goederen en diensten die consumenten kopen. Inflatie leidt tot geldontwaarding, wat wil zeggen
dat er voor eenzelfde bedrag minder kan worden aangeschaft.

Stel, de inflatie is 5%. Dat betekent dan dat je gemiddeld 5% duurder uit bent. Eerder betaalde je bijvoorbeeld voor een volle boodschappenkar €100. Door die prijsstijging betaal je voor een precies dezelfde producten € 5 meer. En ben je dus €105 kwijt. Je kunt door inflatie dus met hetzelfde geld minder kopen.

2. Onderhandelingen tussen supermarkten en leveranciers

Misschien heb je het wel in jouw supermarkt gemerkt dat er van bepaalde merken steeds meer lege schappen zijn. Dit komt omdat sommige leveranciers keihard de onderhandelingen zijn ingegaan en hele hoge prijzen vragen aan de supermarkten.

3. Energiecrisis

En helaas ook hier heeft de energiecrisis weer een rol. Doordat de gasprijzen enorm zijn gestegen, is het voor bedrijven duurder geworden om producten te maken. Dit betekent dat een bedrijf hogere kosten heeft een die prijs wordt doorberekent aan de supermarkten. Wil je meer weten over de energiecrisis? Lees dan snel de blog ‘Energiecrisis: hoe hou ik grip op mijn energierekening?’

De prijsstijgingen van je boodschappen

Brood

De afgelopen weken kan ik niet anders dan concluderen dat de prijzen voor broodproducten ontzettend zijn gestegen. Nu ben ik zelf niet zo’n broodeter maar toch moet ik het geregeld halen omdat vriendlief het wel vaak eet. Deze prijsstijging komt doordat zowel graan als tarwe duurder zijn geworden. Maar ook moet de bakker zijn over verwarmen, wat betekent dat hij energie verbruikt en door de energiecrisis een hogere energierekening zal hebben en dat wordt doorberekent in ons brood.

Mandy’s bespaartip: aan het einde van de dag vind je geregeld in de supermarkten broden die afgeprijsd worden. En kijk eens op de To Good Too Go – app. Hier kun je vaak ook mooie broodpakketten aanschaffen voor een fijne prijs!

Vlees

En ook hier ben ik toch wel een beetje van geschrokken de afgelopen weken. De prijzen voor vlees zijn echt omhoog gegaan; en vaak ook niet zo’n klein beetje. Ik denk dat wij ongeveer 2 tot 3 keer in de week vlees eten maar ik merk dat ik nu nog bewuster op aanbiedingen en afgeprijsde artikelen let.

Mandy’s bespaartip: vele supermarkten prijzen aan het begin van de dag producten af met 35% korting als deze producten tegen de datum aan zitten. Ik probeer vaak vleesproducten met zo’n kortingssticker te bemachtigen en daarna gaan ze gelijk de vriezer in.

Snacks

Ik ben echt gek op alles wat hartig is; maar ook hier is de prijsstijging weer goed zichtbaar. De chips, nootjes en al het andere om lekker op te knabbelen zijn in prijs om hoog gegaan. Maar ook het snoep is duurder geworden.

Wasmiddel

En dan het wasmiddel. Al weken ben ik op zoek naar een ideale deal om weer wasmiddel in te slaan, maar helaas.. Ik ben dit weekend toch echt tot de conclusie gekomen dat ook de wasmiddelen veel duurder zijn geworden. Ik heb een hele gevoelige huid waardoor ik maar tegen één wasmiddel kan en ik een huismerk wasmiddel absoluut niet kan gaan uitproberen.

Mandy’s bespaartip: koop wasmiddelen altijd in de aanbieding. Bijna wekelijks is er wasmiddel in de aanbieding en het is echt weggegooid geld als je het niet in de aanbieding koopt. Maar kijk ook eens online of je jouw wasmiddel voor een leuke deal kan vinden.

Mijn conclusie

Ik heb de afgelopen weken bij de kassa toch echt wel een paar keer moeten slikken. Ik vind het bizar dat de prijzen van onze boodschappen zo ontzettend zijn gestegen, maar we kunnen het niet veranderen. Ik heb zelf besloten om voorlopig nog niet mijn boodschappenbudget aan te passen en de komende 2 maanden eens even goed te gaan bekijken of ik het nog red met mijn boodschappenbudget. En als dat niet zo is; dan is het tijd om mijn boodschappenbudget aan te passen aan de inflatie.

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Wat doet de inflatie met jouw boodschappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *