Energiecrisis: hoe hou ik grip op mijn energierekening?

Het zijn turbulente tijden op de energiemarkt. De energieprijzen stijgen enorm. Het nieuws staat er vol mee en overal hoor je berichten over deze plotselinge energiecrisis. Hoe kan het dat de energieprijzen opeens de spuigaten uitlopen? Wat betekent dit voor jou portemonnee? En hoe kan jij ervoor zorgen dat jij minder angstig wordt van deze energiecrisis? In dit blogartikel leg ik het je uit.

Wat is er aan de hand?

Heel Europa is in rep en roer want de prijzen van energie zijn sky high. De stijging van de prijzen heeft te maken met verschillende factoren. Er is dus niet één oorzaak maar de combinatie van verschillende factoren zorgen voor deze bizarre prijsstijgingen. Allereerst is het de afgelopen winter, en ook het voorjaar, véél kouder geweest dan dat de energieleveranciers hadden verwacht. Natuurlijk hebben we daar ook plezier van gehad want we hebben allemaal heerlijk kunnen schaatsen. Maar het heet ook een kanttekening. Doordat het veel kouder is geweest dan dat energieleveranciers hadden verwacht, is er veel meer gas en stroom verbruikt dan gepland. Tevens is er ook veel minder gaslevering waardoor je de energie op dit moment kunt zien als een schaarste. Hierdoor wordt het voor energieleveranciers steeds moeilijker om energie voor een goede prijs in te kopen. En tot slot worden er ook politieke spelletjes gespeeld door landen die gas leveren. En deze opeenstapelingen van factoren zorgt er nu voor dat we een energiecrisis hebben. Er is minder aanbod, maar tegelijkertijd wel heel veel vraag. Helaas de ideale omstandigheden voor een energiecrisis.

Wat betekent dit voor mijn portemonnee?

De torenhoge energieprijzen hebben helaas ook invloed op jouw portemonnee. We kunnen er echt vanuit gaan dat alle tarieven op een gegeven moment omhoog gaan. Echter zit er wel een verschil in een variabel of een vast tarief. Als je een vast contract hebt bij jouw leverancier, is er voorlopig nog niks aan de hand. Let hier wel op dat dat voorlopig is. In een vast contract met je met jouw leverancier een vast tarief afgesproken en jouw leverancier is verplicht om zich aan deze tarieven te houden. Maar een vast contract heeft vaak een looptijd van bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Loopt jouw vaste contract bijna af? Dan is het tijd om goed op te letten! Jouw contract wordt bij afloop stilzwijgend omgezet naar een variabel contract. Een variabel contract houdt in dat jouw tarieven meebewegen met de markt. Het tarief wat jij betaalt voor jouw gas en elektriciteit wordt elk jaar in januari en juli opnieuw vastgesteld en dit tarief betaal je dan voor een half jaar. Iedereen die nu al een variabel contract heeft, zal op korte termijn de stijgende tarieven voelen in hun portemonnee. Aan de prijzen kun je dus weinig doen.

Wil jij meer zekerheid hebben over jouw tarieven of wil je van jouw variabele contract af? Dan is over stappen van energieleverancier op dit moment het enige wat je kunt doen. Echter krijg je niet de beste deal op dit moment want ook de tarieven van de vaste contracten zijn erg hoog. Het voordeel van een vast contract is echter wel dat je weet wat jouw tarief is en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het geeft je dus enige zekerheid over jouw tarief maar helaas weet niemand hoe de energiecrisis zich gaat ontwikkelen. Denk dus goed na wat je gaat doen en sta hier volledig achter.

Energieprijzen vergelijken

Ik ben ontzettende fan van het vergelijken van prijzen. Normaal gebruik ik daar altijd vergelijkingssites voor. Echter is dat nu erg lastig in deze energiecrisis. De meeste vergelijkingssites voor energie hebben namelijk een verdienmodel waarmee het op dit moment niet rendabel is om überhaupt vergelijkingen te laten zien. Vele vergelijkingssites zijn zelfs leeg. Dit betekent dat je, als je wilt overstappen, het werk van de vergelijkingssites zelf dient te doen. Neem hier echt goed de tijd voor en laat je niet lokken door een mooi tarief. Want een financieel gezonde energiemaatschappij is nu het allerbelangrijkste!

Financieel gezonde energiemaatschappijen

De Vastenlastenbond heeft de solvabiliteit van negentien energiemaatschappijen onderzocht. De solvabiliteit is een uitdrukking voor de financiële gezondheid van een bedrijf. Stijgende energietarieven zorgen voor problemen bij energieleveranciers met weinig financiële buffers. Vooral kleine energiemaatschappijen hebben het moeilijk. De kans bestaat dat deze bedrijven, net als concullega’s uit Engeland en België, failliet gaan. En helaas is de eerste partij in Nederland nu ook failliet gegaan. Ik wil je dus benadrukken dat het ontzettend belangrijk is om naar de solvabiliteit te kijken. Hieronder vind je het resultaat van het onderzoek van de Vastenlastenbond:

Wat als mijn energieleverancier failliet gaat?

Je hoeft niet bang te zijn dat je opeens geen gas of elektra meer hebt. In Nederland is er namelijk een leveringsgarantie. De leveringsgarantie zorgt ervoor dat je niet van de ene op de andere dag zonder gas of elektra komt te zitten. Wanneer jouw energie leverancier failliet gaat, worden alle klanten van die leverancier automatisch overgezet naar een van de andere leveranciers die een vergunning hebben in Nederland. Binnen 30 dagen kun je dan beslissen of je bij die leverancier wilt blijven, of wilt overstappen naar een andere leverancier.

Zoals je vast al wel kunt raden, heeft dit wel financiële consequenties voor jou. Bij een overgang naar een nieuwe energieleverancier wordt er namelijk een nieuw tarief vastgesteld. Daarnaast heb je voorschotbedragen betaalt aan jouw originele energieleverancier. Deze voorschotbedragen krijg je bij een faillissement niet terugbetaald.

Let op! Twijfel jij over de solvabiliteit van jouw energieleverancier? Kijk dan goed naar de bedragen die jij betaalt en ga niet een extra hoof bedrag overmaken naar je energieleverancier. Zet het bedrag op jouw daadwerkelijke uitgaven en kies er niet voor om meer te betalen zodat je misschien aan het einde van het jaar meer terug krijgt.

Energie bespaartips

De enige manier om zelf nog controle te houden over jouw energierekening is door zelf minder energie te gebruiken. Dus kruip lekker op de bank onder een deken, zet de verwarming een graad lager en wees je bewust van jouw energieverbruik. Hier kun je nog meer bespaartips vinden:

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *