Energie besparen: gebruik de eco-stand!

Wees eens eerlijk; gebruik jij de eco-stand op jouw apparaten? Onderhand hebben steeds meer apparaten een eco-stand. Maar wordt deze eco-stand gebruikt? Ik heb een klein onderzoekje gedaan onder wat vrienden en kennissen en het antwoord was ‘Nee, die gebruik ik niet’. Eigenlijk raar wat met de eco-stand kun je gemakkelijk energie besparen!

Energie besparen

Helaas zijn het turbulente tijden op de energiemarkt. De energieprijzen zijn enorm gestegen en bijna dagelijks hoor je wel iets over de energiecrisis in het nieuws. Des te belangrijker om je bewust te zijn van jouw energiekosten en hoe je hierop kan besparen. En die eco-stand is één van de dingen die je kunt gaan doen!

De eco-stand op apparaten

De eco-stand van apparaten bespaart gemiddeld maar zo dertig procent energie, terwijl je apparaat net zo goed werkt als op de normale stand. Des te interessanter waarom de eco-stand niet vaak wordt gebruikt.

Laten we eens kijken naar je wasmachine. De wasmachine verbruikt het meeste energie voor het verwarmen van het water. Wassen op 30 graden (€0,08 per wasbeurt) is volgens het Nibud het goedkoopste. Wassen op 60 graden (€0,27) is zelfs bijna 4 keer duurder dan wassen op 30 graden. En op 40 graden ben je ongeveer €0,17 per wasbeurt kwijt; dus ook alweer meer dan de helft dan wassen op 30 graden. Ongeveer de helft van de wassen die je nu op hetere temperaturen wast, krijg je ook schoon op 30 graden. Het energieverbruik van een wasmachine wordt grotendeels (ongeveer 80 procent) veroorzaakt door het verwarmen van water met een warmtewisselaar. De eco-stand richt zich op bezuinigingen in dat deel, en niet op het aantal toeren. Om vuile was goed schoon te krijgen op een lagere temperatuur, moet je wel langer wassen. Daarom duurt een was op de eco-stand vaak langer dan een gewoon programma maar is de eco-stand nog steeds het voordeligste. Waarom? Daar wil ik je eigenlijk niet mee vermoeien omdat er een natuurkundige berekening achter zit maar belangrijk om te weten is dat tijd geen rol speelt in de natuurkundige formule voor het verwarmen van stoffen.

Gebruik die eco-stand!

Ik kan je vertellen dat er steeds meer apparaten zijn die een eco-stand hebben. Dus tijd om eens even jouw apparaten na te gaan en te kijken of ze een eco-stand hebben want je kunt dus met die eco-stand heel makkelijk besparen op je energie. Kijk eens naar je vaatwasser, wasmachine, CV-ketel en noem maar op. Wees je ervan bewust dat je dus makkelijker op energie kunt besparen dan je misschien dacht en gebruik vanaf dat moment zoveel mogelijk de eco-stand.

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Energie besparen met de eco-stand op je apparatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *