Sparen met de Kakeibo methode

Sparen, een klein woordje maar het heeft een hele grote lading. De één spaart gemakkelijk en de ander vindt het juist heel moeilijk. In Japan is de Kakeibo methode een regelrechte hit! De Kakeibo methode is eigenlijk de Marie Kondo onder het sparen. Wellicht is de Kakeibo methode ook voor jou de budgettachtiek om te gaan sparen!

Wat is Kakeibo?

Kakeibo (je spreekt het uit als ka-ke-bo) betekent letterlijk ‘huishoudboekje’. En zoals je vast wel weet ben ik grote fan van huishoudboekjes! Dit huishoudboekje is 100 jaar geleden bedacht voor Japanse vrouwen. Het idee van deze methode is vrij eenvoudig: aan het begin van elke maand ga je even zitten met je ‘kakeibo’ en plan je je financiële maand. Je schrijft op hoeveel je gaat uitgeven, hoeveel je gaat sparen en wat er nodig is om dat plan te realiseren. Je kijkt dus echt naar het grotere geheel en niet alleen naar je inkomsten en uitgaven.

De Time to Budget Academy heeft ook dit principe. In deze online cursus leer jij meer grip te krijgen op je financiën en gaan we ook aan de slag met jouw financiële doelen en hoe je deze kan gaan behalen.

De Kakeibo vragen

Iedere maand start je met het beantwoorden van de onderstaande 4 vragen:

  1. Hoeveel geld heb je?
  2. Hoeveel geld wil je sparen?
  3. Hoeveel geld geef je daadwerkelijk uit?
  4. Wat kan daarin beter?

Bij vraag 1 reken je je netto-inkomsten uit. Dus wat er binnenkomt min je vaste lasten, zoals huur, gas, water, elektriciteit etc. Wat er overblijft, is het geld wat je hebt voor deze maand. Dus bekijk echt goed wat je netto-inkomsten zijn en zet daar niet je nettosalaris neer.

Bij vraag 2 ga je aan de slag met je spaardoel. Ik ben gek op spaardoelen ofwel money goals! Ieder jaar stel ik money goals op en dat geeft mij echt houvast voor het jaar. Aan de hand van dit spaardoel bereken je hoeveel je elke maand opzij moet zetten. En hoeveel je dus maximaal per week kunt uitgeven.

Bij de derde vraag schrijf je, elke dag, op hoeveel je hebt uitgegeven. Iedere dag ga je er dus voor zorgen dat jij bewust met jouw geld omgaat. Dit doe je door al je kosten in groepen op te delen. Wat voor groepen? Da bepaal je zelf! Denk bijvoorbeeld aan een groep voor noodzakelijke kosten, verbrassen, vervoer etc.

Tot slot bij de vierde en laatste vraag ga je kijken hoe je het deze maand hebt gedaan. Wat ging goed? Wat ging er minder goed? Heb je je spaardoel helder en is het haalbaar? Kijk wat je de volgende maand wel of niet anders wilt doen om je spaardoel te halen en noteer dit. Aan de hand van het antwoord op deze vraag ga je weer aan de slag met vraag 1 voor de nieuwe maand etc.

Sparen is het doel

Met de Kakeibo methode richt je je dus op jouw spaardoelen. Sparen is dus echt het doel van deze methode. Jij bepaalt waarvoor je wilt sparen en hoeveel je daarvoor dient te sparen. En aan de hand daarvan bepaal je wat je per week uit kan en wil geven. Sparen komt dus eerst!

Kakeibo of huishoudboekje?

De Kakeibo methode is dus vergelijkbaar met het huishoudboekje waar ik zo’n ontzettende fan van ben. Echter gaat de Kakeibo methode net iets verder. Een huishoudboekje kan je zelf in een schrift of Excelbestand bijhouden maar hierin staan vaak niet je spaardoelen etc. De Kakeibo methode laat juist dit onderdeel zijn van het huishoudboekje en wil jou bewust laten worden van jouw spaardoelen en het behalen er van.

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *