Zorgverzekeringen 2023: wat moet je weten?

De afgelopen week hebben we veel nieuwberichten gezien over de zorgverzekeringen. Vorig weekend moesten namelijk alle zorgverzekeraars hun premies bekend maken. Dat betekent dat we eindelijk meer inzicht hebben kunnen krijgen in wat de Coronacrisis en de huidige financiële markt met de premies heeft gedaan. In deze blog laat ik je zien wat jij moet weten over de zorgverzekeringen van 2023. Misschien een taaie stof maar wel ontzettend belangrijk om jouw nieuwe zorgverzekering straks te kiezen.

Let op de wijzigingen

Ieder jaar verandert de dekking van de zorgverzekering die je op dit moment hebt. Dat betekent dus dat ook bij jouw zorgverzekering er wijzigingen zijn. Daarom is het ontzettend belangrijk om ieder jaar deze wijzigingen te bekijken en te beslissen of je gaat overstappen of bij je huidige zorgverzekering blijft of overstapt naar andere zorgverzekeringen. Of je nu uiteindelijk wel of niet overstapt naar een andere zorgverzekering, het loont om jouw zorgverzekering jaarlijks goed te bekijken.

Premiestijging basisverzekering

Zoals je waarschijnlijk wel vanuit het nieuws hebt vernomen, stijgen de premies voor de basisverzekering met gemiddeld € 10,0 per maand. En dat is een hele fixe prijsstijging. De zorgpremie wordt elk jaar opnieuw bepaald door de zorgverzekeraars. Ook als je al een zorgverzekering hebt, wijzigt de premie dus meestal in het nieuwe zorgjaar. De zorgverzekeraar brengt je op de hoogte van de nieuwe premie. Het ideale moment om aan de slag te gaan om te beslissen of je gaat overstappen of bij dezelfde zorgverzekering blijft.

De dekking van de basisverzekering in Nederlands is voor elke verzekeraar hetzelfde. Maar toch zijn er grote verschillen tussen de premies die verzekeraars vragen voor een basisverzekering. Hoe zit dat? Een belangrijk aandeel hierin is of je een naturapolis of een restitutiepolis hebt. Bij een naturapolis ga je naar een zorgverlener waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Dit noemen we ook wel gecontracteerde zorgverleners. Je hebt dus zelf niet de keuze om naar een bepaalde behandelaar te gaan. Bij een restitutiepolis mag je daarentegen wél zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat. Dus ook niet-gecontracteerde zorgverleners. De keuzevrijheid speelt dus een belangrijke rol in de premie.

Eigen risico blijft gelijk

Het verplicht eigen risico blijft in 2023, net als in 2022, € 385,-. Naast het verplicht eigen risico, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je verhoogt die € 385,- dan met € 200,- of € 500,-. In ruil daarvoor betaal je een lagere zorgpremie. Dit klinkt heel aantrekkelijk maar het is belangrijk dat jij die verhoging echt kunt missen. Als jij bij het overstappen kiest voor een hogere eigen risico zet dit geld dan opzij op een aparte rekening zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

De zorgtoeslag stijgt

De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid. Op deze manier komt de overheid mensen met een lager inkomen tegemoet in de kosten van de zorgverzekering. Op deze manier wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden. In 2023 wordt de zorgtoeslag verhoogd met:

  • Maximaal € 43,- meer voor een eenpersoonshuishouden
  • Maximaal € 35,- meer voor een meerpersoonshuishouden

Wil jij weten of je recht hebt op zorgtoeslag? Bekijk dan hier hoe het precies werkt en of je er recht op hebt. En ik adviseer altijd om even te kijken of je hier wellicht recht op hebt. Veel mensen denken vaak van niet maar komen er dan toch achter dat ze recht hebben op zorgtoeslag.

Collectieve zorgverzekering verdwijnt

Bijna 2 op de 3 Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering maar helaas gaat dat in 2023 verdwijnen. Verzekeraars mogen vanaf 2023 geen korting meer geven op de basisverzekering.

Collectieve zorgverzekeringen mogen wel blijven bestaan, maar mogen dan alleen nog korting geven op de aanvullende zorgverzekering.

Wanneer overstappen?

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan kun je dit tot en met 31 december 2022 doen. Het is belangrijk dat je dit niet gehaast doet en dat je echt even de tijd neemt om te kijken welke zorgverzekeraar het beste bij jou past. Ikzelf stap vaak half december over. Ik heb dan ongeveer een maand de tijd gehad om te vergelijken middels het gebruik van verschillende vergelijkingssites zoals bijvoorbeeld Pricewise of Independer. Dus plan alvast wat uurtjes in voor de komende weekenden en ga op onderzoek uit of jij kunt besparen op je zorgverzekering van 2023!

Wil jij nog meer weten over wat jij in 2023 kan verwachten? In deze blog laat ik je zien wat jij voor jouw financiën moet weten in 2023.Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Alles over de zorgverzekeringen van 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *