Dit moet je weten voor jouw financiën in 2023

We zitten alweer in de laatste maanden van het jaar 2022. Een jaar waarin ontzettend veel gebeurt is. Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent dat het goed is om te kijken naar wat 2023 voor jouw financiën in petto heeft. In deze blog laat ik je zien waar jij op moet letten voor jouw financiën in 2023.

Boodschappen

In het jaar 2022 zijn onze boodschappen fors duurder geworden. De inflatie was torenhoog en de verwachting is dat dat in 2023 niet zomaar in één keer minder wordt. De prijsstijging komt door verschillende oorzaken. Zo zijn grondstoffen als granen en suikers flink in prijs verhoogd en ook heeft de energiecrisis invloed op onze boodschappen. Alles wat namelijk in kassen wordt geteeld, wordt duurder. Ook zie je dit bij brood. De grote ovens waarin de broden worden bereid verbruiken veel energie waardoor je dat ook terugziet in de prijs. En tot slot zijn ook de transportkosten flink gestegen want de brandstofprijzen zijn ook flink gestegen.

Al met al zijn er dus veel factoren die een invloed hebben op de prijzen die wij betalen in in de supermarkt. De verwachting is dat we in 2023 helaas nog steeds dit terug gaan zien in de prijzen voor onze boodschappen.

Wil je aan de slag met het besparen op je boodschappen? Check dan snel deze 30 tips om te besparen op jouw boodschappen!

De inflatie

De IMF (Internationaal Montair Fonds) verwacht dat de inflatie in Nederland volgend jaar waarschijnlijk op een zeer hoog niveau blijft. Ook wordt er verwacht dat de economie bijna tot stilstand zou komen. En tot slot wordt verwacht dat de energiercrisis ook in 2023 nog steeds een hot item is.

Dit zijn natuurlijk niet de berichten die je wilt horen maar het is wel tijd om de realiteit onder ogen te zien. Voor 2023 worden we op financieel gebied dus alvast gewaarschuwd. Dus min tip; wees voorbereid en ga alvast aan de slag om grip te krijgen op jouw financiën.

Kleding

De verwachting is dat ook, net zoals in 2022, kleding duurder wordt doordat de katoenprijs op de internationale markten maar blijft stijgen. De katoenprijzen gingen in 2022 met 30% omhoog. De aanleiding voor deze prijsstijging is het ongunstige weer in belangrijke productiegebieden. Zo heeft India, het land met de grootste katoenproductie, te kampen gehad met zware regens en plagen die de katoenoogst zwaar hebben aangetast. In de VS, de grootste exporteur van katoen, teistert droogte de landbouwbedrijven en dreigt de productie terug te vallen tot het laagste peil in meer dan tien jaar . En nu heeft Brazilië, de op een na grootste exporteur, te kampen met extreme hitte en droogte, waardoor de opbrengsten al met bijna 30% zijn gedaald. Door deze factoren is er dus een grote kans dat een dagje shoppen een stuk duurder gaat uitvallen dan dat wij gewend zijn.

Wil je besparen op je kleding? Kijk dan eens op Vinted of snuffel eens lekker rond in een kringloopwinkel. Je hoeft echt niet altijd splinternieuwe kleding te kopen want er is echt zoveel leuke tweedehandskleding.

Energiecrisis

Het zijn en blijven turbulente tijden op de energiemarkt. De energieprijzen stijgen enorm. Het nieuws staat er vol mee en bijna iedereen heeft het over de energiecrisis. Heel Europa is in rep en roer want de prijzen van energie zijn sky high. De stijging van de prijzen heeft te maken met verschillende factoren. Er is dus niet één oorzaak maar de combinatie van verschillende factoren zorgen voor deze bizarre prijsstijgingen. Maar weet dus dat dit waarschijnlijk voor 2023 ook zo blijft. Dus het is niet iets van tijdelijke aard maar zal langdurig aanhoudt.

De overheid heeft ervoor gezorgd dat ieder huishouden in Nederland in de maanden november 2022 en december 2022 €190,- energietoeslag krijgen. Vanaf januari 2023 wordt het prijsplafond ingesteld. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract.

Dit moet je weten voor jouw financiën in 2023!

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Dit moet je weten voor jouw financiën in 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *