3 stappen om jouw boodschappenbudget op te stellen

Wekelijkse keren de kosten voor boodschappen terug. Dat betekent dat jouw boodschappen vaste lasten zijn. Daarom stel ik nu een vraag aan jou: ‘Hoeveel geef jij op dit moment uit aan jouw boodschappen?’ En daarbij gaat het niet om een schatting. Het is belangrijk om jouw cijfers goed te kennen; dus daar gaan we mee aan de slag! Met de onderstaande 3 tips kun jij jouw boodschappenbudget gaan opstellen:

1. Huidige uitgaven in kaart brengen

Tijd voor wat uitzoekwerk. Pak al je bonnetjes erbij of open je bankieren app en ga aan de slag met het noteren van al je uitgaven die je hebt gedaan in de supermarkt. Dit doe je voor de afgelopen drie maanden.  Vaak verschillen de kosten per maand dus daarom kiezen we voor een periode van drie maanden. Als je dat niet doet dan krijg je géén representatief beeld. Tel alle uitgaven aan boodschappen van de afgelopen drie maanden bij elkaar op en deel dit grote bedrag door drie. Je hebt nu een goed onderbouwd gemiddeld bedrag dat je elke maand uitgeeft aan boodschappen. Een kleine side note; bij boodschappen horen natuurlijk ook andere producten. Denk hierbij aan wasmiddel, shampoo, luiers en verdere verzorgingsproducten. Ik adviseer je om deze kosten bij je boodschappenbudget op te tellen.

2. De kosten van een maaltijd bepalen

Wist jij dat het Nibud een heel handig overzicht heeft met wat een maaltijd gemiddeld mag kosten? In dit overzicht kun je precies zien wat een maaltijd zou mogen kosten. Op basis van de samenstelling van jouw gezien, kun je opzoeken wat een realistisch bedrag per week is door de dag kosten x 7 te doen.

3. Bepaal jouw boodschappenbudget

Allereerst is het belangrijk dat je realistisch blijft. Jij bepaalt zelf wat voor jou en jouw huishouden passend is. Bij stap 1 heb je vastgesteld wat je nu maandelijks uitgeeft aan je boodschappen. Je gaat dus nu op zoek naar een budget die onder je huidige bedrag ligt. Laat je daarbij inspireren door de kosten die je bij stap 2 hebt berekend. Belangrijk is dat jij je goed voelt bij het bedrag en waarbij je het gevoel heb dat je ook binnen dat bedrag zou kunnen blijft. Daarnaast wil ik nog aangeven dat je niet gelijk honderden euro’s minder hoef uit te geven. Het is namelijk best even puzzelen naar welk bedrag realistisch voor jou en je huishouden is. Ik wil je namelijk even uit de droom helpen dat je gelijk het juiste budget hebt en er binnen weet te blijven. Bij de meeste mensen duurt het namelijk even voordat je daar bent. Ik heb liever dat je elke week een paar euro minder uitgeeft, totdat je dat streefbedrag bereikt, dan dat je nu gehaast no time tientjes per week van je budget af wilt hebben. Ik kan je namelijk nu al vertellen dat dat laatste niet gaat werken. Neem liever kleine stappen die uiteindelijk een groot resultaat opleveren.

Als jij op basis van de cijfers jouw boodschappenbudget berekent en merkt dat dat bedrag wel heel ver ligt van wat je nu uitgeeft, dan kun je natuurlijk in het midden gaan zitten. Ook dan bespaar je al. Denk jij juist: dit is veel te veel voor mijn situatie. Dat kan echt minder, dan is dat ook prima.

Succes!

Blogs die interessant voor jou kunnen zijn:

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

In 3 stappen jouw boodschappenbudget opstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *