In 4 stappen realistische doelen opstellen

In 4 stappen realistische doelen opstellen

Je doelen verwezenlijken is erg belangrijk voor jouw financiële groei. Daarom vind ik het stellen van doelen zo ontzettend belangrijk. Hierbij is het wel belangrijk om voor jezelf realistische doelen op te stellen, het moet immers haalbaar blijven. Door realistische doelen op te stellen blijft het leuk om met deze doelen bezig te zijn en blijf je jezelf continu stimuleren om jouw doelen echt te verwezenlijken.

Stap 1: maak je doelen niet te groot en deel ze op in categorieën

Gooi je doelen niet over éénzelfde boeg, maar deel ze op in haalbare categorieën. Je kunt jouw financiële doelen opdelen in drie categorieën, namelijk korte termijn, middellange termijn en lange termijn. Financiële doelen voor het korte termijn zijn doelen die je  realistisch gezien binnen 12 maanden kunt behalen, denk hierbij bijvoorbeeld aan het sparen van een bepaald bedrag. Financiële doelen voor de middellange termijn zijn doelstellingen die je binnen 1 tot 3 jaar wilt behalen en het lange termijn zijn doelstellingen die je binnen meer dan 3 jaar wilt behalen.

Stap 2: Stel je doelen concreet op

Eén van de grootste valkuilen bij het stellen van doelen is dat ze te vaag geformuleerd zijn. “In 2022 wil ik € 1200,- sparen” is bijvoorbeeld iets helemaal anders als “In 2022 wil ik elke maand 100 euro sparen”. Zie je het verschil? Het tweede doel is veel concreter waardoor je veel meer grip krijgt op jouw doelen.

Maak je doelen daarom zo concreet mogelijk. Op deze manier zorg je ervoor dat je je vooruitgang gaandeweg kan bijhouden.

Stap 3: Weet waarom je het doet

Bij zowat alles wat je doet, is het belangrijk dat je onthoudt waaróm je het doet. Knoop daarbij goed in je oren dat je het voor jezelf doet en absoluut niet voor anderen. Dit zijn namelijk jouw realistische doelen en niet die van iemand anders.

Ik kan je nu al vertellen dat er de komende maanden momenten maanden gaan komen waarbij je het lastig vind om met je doelen aan de slag te gaan. Maar houd je hoofd omhoog; want een kleine tegenslag hoort er nu ook eenmaal bij. Besef op die momenten waarom je dit doel hebt opgesteld en dan zal je zien dat het makkelijker wordt om het vol te houden.

Stap 4: Visualiseer!

Vaak heb je precies in je hoofd wat je wilt. Maar waarom moet dat alleen in je hoofd zitten? Ga eens lekker creatief aan de slag met pen, papier en tijdschriften en visualiseer jouw doelen. Op deze manier breng je jouw doelen tot leven en maak je een persoonlijk vision board. Klaar? Hang je vision board dan op een plek waar je dagelijks herinnert wordt aan jouw doelen.

Succes!

Meer over doelen opstellen?

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

In 4 stappen realistische doelen opstellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *