Zo ga je verstandig om met jouw vakantiegeld

Ja, het is de maand mei! En de maand mei (soms juni) is een traditionele vakantiegeld maand. Een financieel erg fijne maand want dat extraatje kijken we stiekem allemaal toch wel naar uit! Maar hoe ga je nu verstandig om met dit fijne extra zakcentje?

De feiten

Als je ergens in loondienst werkt, bouw je elke maand vakantiegeld op. Over het algemeen is dit acht procent van je brutoloon. Veruit de meeste werkgevers betalen het vakantiegeld uit in de maand mei of juni. Dit bedrag is bruto ongeveer evenveel als je maandsalaris (salaris zonder extra’s) maar hier gaat nog wel belasting van af. Het belastingtarief hiervoor is helaas hoger dan dat gewend bent. Er gaat dus een flink bedrag aan belasting van af, maar al met al is het zeker nog een mooi en zeer fijn extraatje.

Haal meer uit je vakantiegeld

Uit de Nibud Vakantiegeldenquête van 2019 blijkt dat het vakantiegeld door de meeste mensen nog altijd het vaakst gebruikt waar het voor bedoeld is: het betalen van de vakantie. Maar in deze steeds duurdere wordende tijd is op vakantie gaan niet voor iedereen haalbaar. Daarom is het belangrijk om goed na te gaan wat jij met jouw vakantiegeld wilt gaan doen. Trap niet in de valkuil om het vakantiegeld op je lopende rekening te laten staan, want voor je het weet snoep je steeds wat bedragen van die rekening af en is je vakantiegeld er doorheen.

Ideeën voor jouw vakantiegeld

  • Je financiële buffer verder opbouwen;
  • Schulden aflossen;
  • Extra aflossen op je hypotheek;
  • Een vast bedrag voor je vakantie;
  • Een bedrag apart zetten om in het najaar 2023/voorjaar 2024 op vakantie te gaan;
  • Verwacht je binnenkort een grote uitgave? Denk hierbij aan bijvoorbeeld onderhoud van je woning, een nieuwe auto etc. Maak dan een potje aan waar je je vakantiegeld in zet;
  • Een aankoop die je al lang wilt doen maar uitstelt? Ga dan na of je het echt nodig hebt. Ja? Trakteer jezelf dan en koop het!
  • Verduurzaming van je huis;
  • Etc.

Blijf je gezonde verstand gebruiken

Het is ontzettend aantrekkelijk om je vakantiegeld gelijk uit te geven maar vaak is dat verre van handig. Het gevoel van een heerlijk groot bedrag op onze betaalrekening doet iets met ons. We krijgen en gevoel dat we dat geld willen en moeten uitgeven en voor je het weet zit je met aankopen die je echt niet nodig hebt. Dus blijf je gezonde verstand gebruiken! Ga nu alvast kijken wat jij met dit fijne extraatje zou willen doen. Maak een verdeling met bijvoorbeeld percentage welk bedrag je voor wat wil gebruiken. En verdeel, zodra je het geld hebt ontvangen, dit over de verschillende potjes. Dan blijf jij je gezonde verstand gebruiken en kan jij echt genieten van je vakantiegeld!

Waarvoor ga jij je vakantiegeld gebruiken?

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Zo ga je verstandig om met jouw vakantiegeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *