Plan jij je pensioen?

Ik hoor je al denken. Plan je pensioen? Mijn pensioen is nog hartstikke ver weg dus hoezo? Of misschien ben je van de generatie die denkt dat pensioen; tegen de tijd dat jij een jaar of 67 bent niet meer bestaat. En dan blijf ik toch zeggen, plan je pensioen! En dat kan heel makkelijk via de pensioenplanner van Brand New Day. Waarom je pensioen plannen? Ik leg het je uit in deze blog.

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Deze slogan ken je vast nog wel. En ik vind deze zin ook absoluut gelden voor het onderwerp pensioen. Niet het meest sexy onderwerp; daar moet ik je gelijk in geven. Maar wel een heel belangrijk onderwerp. Bijna iedereen denkt dat als je werkt, je pensioen wel goed geregeld zal zijn. Maar dat is echt geen gegeven. Je hebt namelijk invloed op je eigen pensioen. En hoe eerder je je daarvan bewust bent; hoe meer invloed jij kan uitoefenen op je eigen pensioen. Dus daarom de vraag; ‘Plan jij je pensioen?’.

Opbouw van pensioen

Tijd voor een klein beetje meer achtergrond informatie over het Nederlandse pensioenstelsel. In Nederland kun je op verschillende manieren aan de slag op jouw pensioen op te bouwen. Dit noemen we de drie pijlers:

  1. AOW pensioen. Dit is het sociale stelsel waar wij allemaal aan bijdragen en waar we allemaal recht op hebben.
  2. Collectief pensioen. Dat is het pensioen dat je opbouwt bij je werkgever (mits je natuurlijk in loondienst bent)
  3. Aanvullend pensioen. En hier heb jij zelf invloed op. Het aanvullende pensioen is dus iets van jezelf en daarmee kun jij invloed uitoefenen op je pensioen.

Hoeveel pensioen heb jij nodig?

Dat is natuurlijk een heel persoonlijke vraag en zal voor iedereen verschillend zijn. Maar heb jij er echt wel eens bij stilgestaan hoeveel jij denkt je nodig te hebben? Ik ben mij er van bewust dat het waarschijnlijk voor jou nog een ver wan je bed show is, maar door hier nu actief mee bezig te zijn kan ik je verzekeren dat je een hoop ellende in de toekomst gaat besparen. Een vuistregel die je kan hanteren is dat je minimaal 70% van jouw laatste salaris voor je pensioen. En daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe jouw pensioenpotje er op dit moment uitziet. Met de pensioenplanner van Brand New Day krijg je daar allemaal inzicht in!

De pensioenplanner

De pensioenplanner van Brand New Day geeft jouw inzicht in hoeveel pensioen je gaat krijgen en het gat tussen wat je krijgt en wat je graag zou willen krijgen. Met deze handige tool heb je in een handomdraai een duidelijk overzicht en weet je precies wat je later krijg, wat je nodig hebt en hoeveel je eventueel op zij moet zetten voor jouw gewenste pensioen. Zo voorkom je dus dat je later, als je als ‘fabulous granny’ gaat genieten van je pensioen, écht met je mond vol tanden staat.

De pensioenplanner invullen

De pensioenplanner kun je gemakkelijk zelf invullen. Het is echt geen hogere wiskunde en het gaat jou heel veel inzichten geven. Ik leg je graag uit hoe je deze kunt invullen.

Jouw situatie

Allereerst word er in de pensioenplanner gevraagd naar jouw persoonlijke situatie. Hoe oud je ben je, werk je in loon dienst en hoeveel krijg jij netto iedere maand op jouw rekening gestort. Zodra je deze gegevens in de pensioenplanner van Brand New Day hebt ingevuld, zie je aan rechterkant dat het geld al lekker in gaat oplopen.

Kleine side note; je kunt ook eventueel de gegevens van je partner meenemen in het overzicht. Want je krijgt bijvoorbeeld minder AOW als je met zijn tweeën bent dan alleen. Kijk daar dus goed naar.

Hoeveel heb je nodig?

Op naar stap 2; we gaan aan de slag met hoeveel jij eigenlijk nodig denkt te hebben. Heb je nou nog echt geen idee hoeveel je nodig hebt tijdens je pensioen? Dan kun je gewoon ‘nee’ aanklikken. Er start dan een vragenlijst zodat je wordt geholpen met inschatten.

Jouw pensioen

En nu gaan we aan de slag met dat wat je tot nu toe al hebt opgebouwd. Je kunt dit in de pensioenplanner handmatig invullen of je kunt aan de slag met het inlezen van jouw pensioenoverzicht. In de pensioenplanner staat het stap voor stap uitgelegd hoe je dat bestand kunt uploaden. Gelukt? Dan zie je gelijk rechts in de barometer hoe ver jij verwijderd bent van jouw pensioendoel!

Aanvullend pensioen

Ben je al druk bezig met het uitbreiden van jouw pensioenpot? Of bouw je aanvullend pensioen op via een pensioenrekening sparen of beleggen? Dan kun je ook deze gegevens toevoegen aan de pensioenplanner. En doe dat ook echt want dit is ook weer een extra potje die invloed heeft op jouw pensioen.

Tijd voor keuzes!

Je hebt nu alle gegevens in de pensioenplanner ingevuld. Tijd om keuzes te gaan maken! Rechts in de barometer zie je namelijk precies of je ergens tekort komt. Zo weet je precies hoe jij er voor staat en kun je beslissingen gaan nemen over jouw pensioen en de opbouw daarvan. Wellicht is het openen van een pensioenrekening iets voor jou? Of toch de beleggingsrekening? Alles is mogelijk want jij hebt nu een geweldig inzicht!

Wellicht zijn deze blogs ook interessant voor jou:

De links naar Brand New Day zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: Finanshe is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen breng risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *