Geldbrein; ontdek die van jou!

Wist jij dat je een geldbrein hebt? Nou, bij deze; ook jij hebt een geldbrein! Vraag jij je ook weleens af waarom je iets koopt wat je niet nodig hebt? Of waarom je iets koopt en er later spijt van hebt? Dat komt allemaal door jouw geldbrein. In deze blog vertel ik je graag meer hierover.

Volautomatisch en onbewust

Laat ik ermee beginnen dat de meeste koopbeslissingen die we nemen vol automatisch en onbewust gaan. Het stilstaan en een bewustere keuze maken aan daar waar je je geld aan uitgeeft zit niet standaard in ons systeem. We kopen dus veelal iets vol automatisch. Interessant hè? Maar wat we natuurlijk graag willen is dat we invloed krijgen op onze koopbeslissingen. Wil je meer bewustere keuzes maken in je koopbeslissingen, dan is de eerste stap dat je weet hoe jouw brein werkt.

Jouw geldbrein

En denk je nu dat we één brein hebben, dan heb je dat verkeerd. We hebben maar liefst drie breinen. Afhankelijk van welk brein er bij jou aanstaat, koop je iets wel of niet.

  1. Je reptielen brein; dit brein heeft maar één doel: overleven
  2. Je emotionele brein; dit brein zorgt er voor dat we ervaringen onthouden en ervan leren
  3. Je denkende brein: dit is je nieuwste brein en dit deel denkt na en maakt bewuste en doordachte keuzes

Het reptielenbrein

Dit brein denkt voornamelijk: ‘Ben ik wel veilig?. De basisbehoefte van dit brein is dan ook veiligheid. Alles wat hierin gebeurt is instinctief en volautomatisch. Dit brein denkt constant; ‘Is dit een bedreiging of niet?’ Maak je je zorgen over geld? Dan schiet je brein in de angst en dus in jouw reptielenbrein. Het wordt dan lettelrijk overleven want geen geld betekent voor jouw reptielenbrein paniek! Je ziet alleen maar grote beren op de weg en je reptielenbrein gaat steeds meer overheersen. Vaak zie je dan ook bij grote geldzorgen dat je echt in een overlevingsstand gaat.

Het emotionele brein

Dit brein houdt van de zin: ‘Hou je van mij’? Het hoofddoel van dit brein is erbij horen en voortplanten. Dit hersengebied zijn je emoties opgeslagen. Dit brein zorgt ervoor dat we gebeurtenissen onthouden zodat we ervan leren. Juist emoties die je onbewust hebt gekoppeld aan geld, hebben een enorme impact op je relatie met geld en daarmee ook je geldgedrag. Als je bang bent voor geld, en je in de freeze of flight stand gaat, dan handel je heel anders dan dat je vertrouwen hebt in geld.

Misschien ken je het fenomeen wel ‘ik wil wat de buren hebben’. Je ziet dat je buren een nieuwe auto hebben. Stel je voor dat je als enige in de buurt nog geen nieuw auto hebt; ja dan lig je er uit en hoor je er niet bij. En dat is juist iets wat jouw emotionele brein heel graag wilt. Dus voordat je het weet staat toch die nieuwe auto er.

Het denkende brein

Dit brein doet het heel goed op de zin; ‘Wat kan ik leren?’ We maken continu keuzes op basis van ons instinct en onze emoties. Dit brein kan logisch denken, analyseren, problemen oplossen, plannen maken, keuzes maken, terugkijken en vooruitkijken. Klinkt goed he? Maar helaas brengen we niet zoveel tijd door met het denkende brein.. Dus tijd om daar meer aandacht aan te besteden! Hoe? Je kunt wat vaker even een pa op de plaats maken en even rust nemen als je stress voelt. Het bekende ‘tellen tot 10’ zorgt er ook voor dat dat deurtje naar het denkende brein wordt geopend en dat het reptielenbrein en emotionele brein een grote stap terug doen.

Andere interessante blogs voor jou

Pin dit artikel op jouw bord met deze pin:

Ontdek jouw geldbrein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *